Elsőként kezdjük a szezonális gyümölccsel, avagy a szőlővel. A szőlőlekvár egy igen ízletes és édes lekvár, melyet szinte bármilyen szőlőfajtából elkészíthetünk ízlésünk szerint. Az őszi napokban egy jó bor mellé is tökéletes.
A fügét nem csak főzve vagy sütve fogyaszthatjuk, hanem lekvár formájában is. A fűszeres fügelekvár egy kevés gyömbért is tartalmaz, így akár immunerősítőként is fogyaszthatjuk, ráadásul nagyon ízletes finomság.
A szilvát sok süteményben felhasználjuk, éppen ezért érdemes elrakni pár üveg szilvalekvárt, mely nagyon finom palacsintához és persze más desszertekhez is. A gyerekek is nagyon szeretik a klasszikus szilvalekvárt.
Az almát sokan inkább nyersen vagy kompót formájában fogyasztják, pedig az almalekvár is nagyon finom étel, ráadásul olyan egyszerű elkészíteni, hogy akár a gyerekek is képesek rá.
Végezetül jöjjön egy különleges lekvár, melyhez lilahagymát használunk. A lilahagymalekvárt legfőképpen sültekhez, húsokhoz ajánljuk, nem kifejezetten reggelihez, azonban ha valaki nagyon szereti, természetesen magában is vagy kenyérre kenve is fogyaszthatja.