1. Sütőtökkrémleves
Ha az őszre gondolunk, akkor a konyhában sokaknak eszébe jut a sütőtök - korábbi cikkünkben még többet tudhatsz meg róla -, hiszen manapság ez egy nagyon kedvelt tökféleség, amit ilyenkor fogyasztunk a legtöbben. Hazai termelők is előszeretettel termesztik, így a piacokon őstermelőktől is be lehet szerezni. Az édes íze nagyon jól illik süteményekhez, de akár főételeket is lehet belőle készíteni.
Az egyik legkedveltebb a sütőtökkrémleves, melyhez korábban már írtunk receptet. Már rengeteg féle képen el lehet készíteni, lehet akár paradicsomos sütőtökkrémlevest is készíteni. Próbáljunk ki minél több variációt és tesztelgessük őket.
A birsalma hazánkban kedvelt gyümölcs ősszel, melyből leginkább birsalmasajtot szoktak készíteni, de húsos főételekhez is nagyon jól illik. Ilyen például a birsalmával sült csirkecombok, melyeket nagyon egyszerűen el lehet készíteni, hiszen elég minden egy tepsibe tenni és megsütni.
Érdemes birst fogyasztani, ugyanis kevés kalóriát tartalmaz, emellett több C-vitamint tartalmaz mint az alma. Nagyon egészséges, de ha valaki nem kedveli túlságosan, akkor egy ilyen ételben lehet könnyebben megeszi.
3. Almás pite
Az őszi gyümölcsök között ott az alma, melyből nagyszerű édességeket, süteményeket lehet készíteni. Az alma és a fahéj nagyon jól kiegészíti egymást és sütés közben olyan illatot árasztanak a lakásban, amitől azonnal hangulatba jön az ember. Egy gőzölgő almás pite látványa minden ízlelőbimbót beindít.
Készíthetünk klasszikus, magyar almás pitét, de ha szeretünk kipróbálni valami extrát, akkor ajánljuk az amerikai almás pite változatot, mely omlós tésztával készül, pite formában.
Egy újabb őszi gyümölcs, ami a konyhában igazi sztár ebben az időszakban. A szilva nem csak süteményekben használható jól, de sült húsokhoz is kiváló. Lehet töltelékként is használni húsokban. A gyerekek azonban inkább süteményben szeretik, ezért a klasszik nagyi féle szilvás gombóc mellett érdemes kipróbálni a szilvás lepényt.
Nem bonyolult az elkészítése, és ezt akár péksüteményként is lehet fogyasztani, így reggelire is tökéletes választás lehet. A fahéj természetesen a szilvánál is nagyon jól használható.
5. Őszi minestrone leves
Szintén kihagyhatatlan étel ősszel a minestrone leves, mely nem egy klasszik magyar leves, de az olaszok nagyon kedvelik és tele van finom szezonális zöldségekkel. Ebben minden megtalálható, ami egy levesbe kell: cukkini, kelkáposzta, burgonya és még sok más zöldség.
Nagyon egészséges és egyáltalán nem nehéz elkészíteni az őszi minestrone levest. Természetesen bármilyen idény zöldséget lehet bele rakni, valamint a legfontosabb a paradicsom.
Próbáld ki Te is bármelyik receptet vagy írd meg, hogy Neked melyik a kedvenc októberi recepted.