1. Farsangi fánk
Az egyik legegyszerűbb és legkedveltebb fánk fajta, a farsangi fánk, mely egy kelt tészta, amit bő olajban kell kisütni és házi lekvárral tálalni. Mindenképpen valamilyen házi lekvárral fogyasszuk, úgy a leg finomabb.
2. Vaníliával töltött fánk
Az olaszok egyik kedvelt fánkja, az úgynevezett bombolini fánk, azaz a vaníliával töltött fánk. Ezt a fánkot sütés után töltjük meg vanília krémmel, majd egy kevés fahéjas cukorban kell meghemperegtetni. Rengeteg helyen lehet már nálunk is ilyen fánkot kapni, de a legjobb ha mi magunk készítjük el. Nem túl nehéz, és nagyon megéri, hiszen eszméletlen finom.
A spanyolok híres és kedvelt fánkja, a churros, mely nem kifejezetten fánk, hiszen égetett tésztából készül és hosszúkás formája van. Nagyon könnyű összedobni, nincs szükség túl sok hozzávalóra. Sütést követően fahéjas cukorban kell megforgatni és már lehet is mártogatni csokoládéba. Érdemes kipróbálni.
A csörögefánk egy klasszikus magyar édesség, mely már évszázadok óta ismert hazánkban. Egyesek szerint Erdélyből terjedt el a többi magyarlakta vidéken, de más vélemények alapján a palócok között is régóta ismert volt. Ma már többféle változata van, a túrós csörögefánk is egy különlegesebb változata, melyet nagyon könnyű elkészíteni, porcukorral és lekvárral fogyasztva a legjobb.
5. Képviselőfánk
A képviselőfánk szintén egy klasszikusnak mondható édesség, mely bár fánknak nevezzük, mégis egy égetett tészta, hasonlóan a churroshoz. Nagyon egyszerű elkészíteni és vanília krémmel, valamint tejszínhabbal szokták tölteni.
Nem könnyű ez az időszak azok számára, akik diétáznak vagy éppen életmódváltásban vannak, ezért számukra egy cukormentes csörögefánk receptet ajánlunk, mely ugyanolyan finom, mint az eredeti, de még sincs benne cukor. Természetesen ezt is lekvárral érdemes fogyasztani, amiből szintén lehet már cukormentes változatot beszerezni.
Reméljük tetszett a fánk receptgyűjteményünk, és valamelyiket vagy akár többet is megsüttök belőle.