Az egyik legklasszikusabb gombás étel, a gombapörkölt házi galuskával, mely egy isteni vegetáriánus étel, de természetesen nem csak vegák fogyaszthatják. Könnyen elkészíthető, nem kell hozzá túl sok minden és a galuska helyett krumplit vagy rizst és készíthetünk hozzá.
Ha nagyobb gombafejeket sikerül beszereznünk, akkor érdemes belőle spenóttal töltött gombát készíteni, mely előételként is szolgálhat. A gombát más töltelékkel is meg lehet tölteni, ha valaki nem kedveli a spenótot.
A közel-keleti országokban előszeretettel fogyasztják a piláf elnevezésű rizses egytálételt, melyet akár gombás verzióban is elkészíthetünk. A gombás vadrizses piláf könnyen elkészíthető étel, emellett egy adagban nagyjából 400 kalória van, így diéta során is bátran fogyasztható.
Az olasz ízekben között is megtalálható a gomba, mint alapanyag és készíthető belőle többek között csirkés-gombás rizottó is. Ehhez a recepthez használhatunk olyan alapanyagokat, melyek például az előző napi vacsorából maradtak meg, így könnyedén felhasználhatjuk azokat és nem mennek kárba.