20 °C
borús égbolt
2024. április 13., szombat
Ida

Veszélyesek lehetnek a súlycsökkentő műtétek a tizenéveseknél

2023. június 16.
21.0581
Mariann profilja, adatai
Mariann
A legfrissebb kutatások szerint komoly problémát okozhatnak a súlycsökkentő műtétek a tizenévesek esetén, ugyanis a műtét negatívan befolyásolja a serdülők és fiatal felnőttek csontjainak egészségét, ami a későbbiekben komoly problémákhoz vezethet.

A közelmúltban számoltunk be arról, hogy egyre népszerűbbek Amerikában a tizenévesek körében a különféle súlycsökkentő műtétek. Ezek azért kezdtek el terjedni, mert az életmódbeli beavatkozások nem túl eredményesek. Ám egy tanulmány szerint ezek a direkt műtétek a későbbiekben gondot okozhatnak a fiatalok szervezetében.

A Radiology című folyóiratban megjelent kutatás szerint, két évvel a műtét után, bár a betegek BMI-je jelentősen csökkent, a csontvelő zsírtartalma nőtt, és csökkent a csontsűrűség. A serdülőkor kritikus időszakot jelent a csonttömeg felépítésében, és a csontok felhalmozódásának hiánya ezekben az években hosszú távú hatást gyakorolhat a csontok egészségére és a törések kockázatára. A kutatók szerint a súlycsökkentő műtétek után oda kell figyelni a csontok erősítésére is a jövőben.