12 °C
borús égbolt
2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

A legfrissebb adatok szerint egyre gyakoribbak a súlycsökkentő műtétek az amerikai tizenévesek körében

2023. június 03.
23.2241
Mariann profilja, adatai
Mariann
Korunk egyik népbetegsége az elhízás, ami egyre jobban fenyegeti már a tizenéves gyerekeket is, emiatt Amerikában például már egyre gyakoribbak a súlycsökkentő műtétek a gyerekek körében is, ami igen aggasztó adat.

Egy új elemzés szerint évről évre egyre több elhízott tinédzser részesül súlycsökkentő műtétben az Egyesült Államokban. A JAMA Pediatrics folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint, - mely az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia adatait felhasználva készült - a tinédzsereknek jobb hozzáférésre van szükségük a súlycsökkentő műtétekhez, ugyanis az életmódbeli beavatkozások nem túl sikeresek.

A tanulmány szerint az elmúlt néhány évben jelentősen növekedett a súlycsökkentő műtétek száma a fiatalkorúak között, a szülők egyre nyitottabbak, hogy ilyen beavatkozást kapjanak gyermekeik, aminek köszönhetően a cukorbetegség és a magas vérnyomás is megelőzhető. A betegeknek azonban szigorú étrendet kell követniük a műtét után, és az evészavar szakértői aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy ez hogyan befolyásolhatja a tinédzserek táplálékkal való hosszú távú kapcsolatát.