27 °C
erős felhőzet
2024. június 22., szombat
Paulina

Egy új tanulmány szerint az aszpartám összefüggésbe hozható a tanulási és memóriazavarokkal

2023. szeptember 22.
24.6181
Mariann profilja, adatai
Mariann
Az elmúlt hónapokban rengeteget tudhattunk meg a népszerű édesítőszerről, az aszpartámról, amire figyelmeztetést adott ki az Egészségügyi Világszervezet, szerintük egészségügyi kockázatot jelent, most egy új tanulmány szerint káros lehet a memóriára.

A Florida Állami Egyetem kutatói azt találták, hogy az aszpartámot a hivatalosan biztonságosnak tartott szinteken túl fogyasztó egerek kognitív károsodásának jeleit mutatták. A kutatók hím egereknek az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) által javasolt maximális napi fogyasztás 7-15%-ának megfelelő aszpartámdózist adott.

Ezután tesztelték az egereket, hogy felmérjék memóriájukat és tanulási képességeiket. A vizsgálat során az egereknek egy biztonságos dobozt kellett megtalálniuk. Míg az aszpartámmentes kontrollcsoport gyorsan megtalálta a dobozt, az édesítőszert kapott egerek sokkal tovább tartottak a feladat elvégzéséhez. A kutatók továbbra is azt állítják, hogy kis mennyiségben fogyasztható az édesítőszer.
figyelmeztetést adott ki az Egészségügyi Világszervezet, szerintük egészségügyi kockázatot jelent, most egy új tanulmány szerint káros lehet a memóriára.'>