4 °C
kevés felhő
2024. december 13., péntek
Luca, Otília

Az eritrit nevű édesítőszer megnövelheti a vérrögképződés kockázatát

2024. augusztus 14.
28.1621
Mariann profilja, adatai
Mariann
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tavaly májusban figyelmeztetést adott ki az aszpartám, a szacharin, a szukralóz és a stevia édesítőszerek kapcsán, miszerint nagy mennyiségben egészségügyi kockázatot jelenthetnek, most pedig újabb édesítőszerről derült ki, hogy mégsem olyan egészséges.

A cukorbetegek valamint a fogyni vágyók többsége is általában valamilyen édesítőszert használ a cukor helyett. Ezek közé tartozik a kalóriamentes eritrit is, mely egy friss kutatás szerint a fogyasztása esetén megnövekedhet a véralvadás mértéke, ami vérrögök kialakulásához vezethet.

A tanulmányban a cukorral hasonlították össze az eritritet és míg a cukor nem befolyásolja a véralvadást, az eritrit igen. Azonban érdemes megjegyezni, hogy a kutatás során mindösszesen 10 alanyt vontak be, ami nagyon kicsi szám, ráadásul nagy mennyiségű édesítőszert kaptak az alanyok. Itt is meg kell jegyezni, hogy mértékkel ez is hasonlóan fogyasztható, akárcsak a többi édesítőszer.
adott ki az aszpartám, a szacharin, a szukralóz és a stevia édesítőszerek kapcsán, miszerint nagy mennyiségben egészségügyi kockázatot jelenthetnek, most pedig újabb édesítőszerről derült ki, hogy mégsem olyan egészséges.'>