23 °C
erős felhőzet
2024. június 16., vasárnap
Jusztin

A szakértők szerint a WHO szükségtelen pánikot kelt az aszpartám miatt

2023. július 02.
22.2431
Mariann profilja, adatai
Mariann
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az elmúlt napokban arról adott tájékoztatást, miszerint a jövőben az aszpartám édesítőszert emberre nézve valószínűleg rákkeltő kategóriába sorolhatják, aminek következtében a közösségi médiában kisebb pánik alakult ki.

Még májusban írtunk arról, hogy a WHO figyelmeztetést adott ki az olyan édesítőszerekre, mint például az aszpartám, ami gyakorlatilag minden diétás termékben megtalálható. A napokban azonban szárnyra kapott az a hír, miszerint ezt a cukorhelyettesítőt rákkeltő kategóriába fogja sorolni a szervezet.

Emiatt sokan elkezdtek pánikolni a közösségi médiában és olyan kijelentéseket tettek, miszerint soha többet nem fognak zéró/cukormentes italokat fogyasztani. A szakértők szerint nem adott kellő tájékoztatást a WHO, ami miatt felesleges pánik alakult ki. A szakmabeliek szerint egy átlagos felnőttnek napi 15 doboz diétás kólát kellene meginnia ahhoz, hogy túllépje az ajánlott aszpartámbevitelt. Egyelőre azt tanácsolják a szakértők, hogy csak mértékkel, de fogyasszunk nyugodtan diétás italokat, amiben aszpartám is található.