20 °C
erős felhőzet
2024. május 20., hétfő
Bernát, Felícia

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége is megszólalt az aszpartám kapcsán

2023. július 18.
25.5761
Mariann profilja, adatai
Mariann
Az elmúlt hetekben egy világ tanulta meg, hogy mi az az aszpartám, mely gyakorlatilag majdnem minden cukormentes ételben és italban megtalálható - a WHO pedig nemrégiben figyelmeztetést adott ki az édesítőszer kapcsán, ami komoly pánikot keltett.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége egy friss közleményükben szeretnék megnyugtatni az embereket, miszerint az aszpartám továbbra is biztonságos, amennyiben nem lépjük át a megengedhető napi beviteli értéket, ami továbbra sem változott, maradt a 0-40 mg testtömeg kilogrammonként - kb. 9-14 db édesítőszerrel készült dobozos üdítőnek felel meg. Az aszpartám egyébként kb. 200-szor édesebb, mint a cukor, ezért nagyon kis mennyiség is elegendő belőle az édesítéshez.

A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) álláspontja szerint az aszpartám nem káros az emberi egészségre. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) felhívja a figyelmet, hogy maga az IARC a 2B besorolásba kategorizálta az aszpartámot, korábban ugyanide csoportosítottak egyébként több savanyított zöldséget is, például a csemegeuborkát, de a mobiltelefonálás és a LED lámpa használata is ebbe az alacsony kockázati körbe tartozik, sőt, az aszpartámnál lényegesen jobb megítélésű sztíviát is ebben a csoportban találjuk.
nemrégiben figyelmeztetést adott ki az édesítőszer kapcsán, ami komoly pánikot keltett.'>