Az elmúlt hetekben egy világ tanulta meg, hogy mi az az aszpartám, mely gyakorlatilag majdnem minden cukormentes ételben és italban megtalálható - a WHO pedig nemrégiben figyelmeztetést adott ki az édesítőszer kapcsán, ami komoly pánikot keltett.
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége egy friss közleményükben szeretnék megnyugtatni az embereket, miszerint az aszpartám továbbra is biztonságos, amennyiben nem lépjük át a megengedhető napi beviteli értéket, ami továbbra sem változott, maradt a 0-40 mg testtömeg kilogrammonként - kb. 9-14 db édesítőszerrel készült dobozos üdítőnek felel meg. Az aszpartám egyébként kb. 200-szor édesebb, mint a cukor, ezért nagyon kis mennyiség is elegendő belőle az édesítéshez.
A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) álláspontja szerint az aszpartám nem káros az emberi egészségre. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) felhívja a figyelmet, hogy maga az IARC a 2B besorolásba kategorizálta az aszpartámot, korábban ugyanide csoportosítottak egyébként több savanyított zöldséget is, például a csemegeuborkát, de a mobiltelefonálás és a LED lámpa használata is ebbe az alacsony kockázati körbe tartozik, sőt, az aszpartámnál lényegesen jobb megítélésű sztíviát is ebben a csoportban találjuk.
Friss fotók érkeztek A korona című sorozat utolsó néhány részéből