25 °C
borús égbolt
2024. július 25., csütörtök
Kristóf, Jakab

Edzőtermi etikett - ne legyél ciki soha edzéskor

2023. január 25.
106.7361
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Nonka22 profilja, adatai
Nonka22
Ahogy a legtöbb helyen, úgy a konditermekben is léteznek kimondatlan szabályok, amelyeket illik betartani. Legutóbbi cikkünkben Czanik Krisztián személyi edző segített azoknak, akik először mennének edzőterembe, de félnek tőle. Most ismét szakértőnkhöz fordultunk a konditermi etikett kapcsán, hogy ne kerüljünk kellemetlen helyzetbe! Mai cikkünkben bemutatunk néhány alapvető szabályt, amit érdemes minden alkalommal betartani.


Sziasztok, csaó, hello!

Ha zavarban is vagyunk, ha belépünk egy helyiségbe: hangosan köszönjünk! Bármilyen egyértelmű udvariasságról van szó, sokan mégis elhagyják, amit mások viszont rossz néven vesznek. Később már hiába vagyunk kedvesek, távolságtartóak lesznek velünk, mert mint mindenhol, itt is számít az első benyomás. Ha azért nem köszönünk, mert mi magunk vagyunk zavarba, gondoljunk arra, mennyire rosszul eshet, ha úgy érezzük, levegőnek néznek. Ráadásul a anyukánk is mindig arra tanított, hogy köszönjünk, semmiből sem tart - és egy mosoly is jól tud jönni.

Parfümillat kontra izzadságszag

A konditerembe illik tiszta ruhában menni. Sokan most felszisszenek, hogy ez evidencia, mégis érdemes róla beszélni. A mozgás izzadással jár, és bármilyen jól szívja is a póló és a nadrág a nedvességet, kellemetlen szagú lehet, pláne ha egy-két napot áll a táskában és onnan kerül elő. A tiszta, száraz holmi nem hozhat ciki helyzetbe, bár a sok parfüm vagy dezodor a ló másik oldala, ezekkel is csínján bánjunk, főleg az öltözőkben, ahol mások is vannak.

Papucsban ne!

Az edzőtermi etikett tiszta, utcán nem viselt cipőt ír elő! Papucsban soha ne maradjunk, akkor sem, ha véletlenül otthon maradt a cipőnk, de a tusoláshoz jobb ha nálunk van a papucsunk. A cipő nélküli edzés (nyáron van, aki mezítláb próbálkozik vagy zokniban) balesetveszélyes! Bizonyos mozdulatsoroknál: guggolásnál például különösen fontos, hogy tartsa a lábat, lábtoló- vagy vádligépen, futópadon pedig elengedhetetlen a viselése.

Czanik Krisztián személyi edző szerint mindennek megvan a helye

Czanik Krisztián személyi edző szerint mindennek megvan a helye


Ez a helye?

Minden eszköznek kijelölt helye van egy edzőteremben! A tárcsákat, kézi súlyzókat is megfelelően tárolják. Amikor már nem használjuk, ne hagyjuk ott, ahol éppen a kezünkben volt, tegyük vissza a helyére! Más is itt fogja keresni. Azonban ha kutatni kell utána, megy az idő, ami sokaknak ki van számolva. Bárhol elhagyni, ahol nem számítanak rá, pedig egyenesen balesetveszélyes!

Ne bámuld a másikat!

Az edzőteremben sokféle ember jár, elsősorban a mozgás miatt, másikat viszont vonzhat a társaság, hogy egy megszokott közegben edz, és itt lelt barátokra. Az viszont nagyon kellemetlen tud lenni, ha valaki edzés helyett másokat bámul. Ha kérdésünk van, segítségre van szükségünk, ne szemmel fixírozzuk az illetőt, hanem menjünk oda, és udvariasan kérjük meg.

Különösen érzékeny lehet ez, ha a másik nemről van szó, férfi bámul nőt, nő nem veszi le a szemét a férfiról. Ismerkedni lehet, de tényleg nagyon udvarias keretek között. Az is kellemetlen szokott lenni, ha egy pár érkezik edzeni, és a szerelmi életüket behozzák a térbe. Intim mozdulatoknak itt nincs helye.

A telefon az öltözőben maradjon

A mozgás igazi flow élmény tud lenni, saját magunknak is engedjük meg, hogy arra az egy-másfél-két órára kikapcsoljuk a mobilunkat. A telefoncsörgés, a telefonbeszélgetés nagyon zavaró tud lenni, mások fotózása, a fotók közösségi médiába való posztolása engedély nélkül pedig egyenesen tilos. Jegyzetelés érdekében vigyük magunkkal készülékünket, de csendes módba tegyük őket.

Ne telefonozz, inkább mozogj

Ne telefonozz, inkább mozogj


Milyen zene szóljon?

A legtöbb edzőteremben központilag szól a zene, ha túl hangos vagy túl halk, szólhatunk a hangerő miatt, de arra általában nincs lehetőség, hogy a saját számainkat hallgassuk. A fülhallgató sem megoldás, egyrészt a mobilt - ahogy korábban már említettük, hagyjuk kint, másrészt veszélyes, mert a fülhallgatót használva a környezetünk vagy a gépek zaját, jelét nem fogjuk hallani.

Zuhanyzás

Mindenkinek egyéni döntése, hogy edzés után helyben zuhanyzik, vagy hazamegy és otthon. Aki az előbbit választja, a higiénia érdekében viseljen papucsot, és ne tartson fél órás fürdőzést, pláne, ha sokan várnak a lehetőségre. Legyünk gyorsak és hatékonyak, ne itt akarjuk kipancsolni magunkat.
cikkünkben Czanik Krisztián személyi edző segített azoknak, akik először mennének edzőterembe, de félnek tőle. Most ismét szakértőnkhöz fordultunk a konditermi etikett kapcsán, hogy ne kerüljünk kellemetlen helyzetbe! Mai cikkünkben bemutatunk néhány alapvető szabályt, amit érdemes minden alkalommal betartani. '>
3 hozzászólás

Kicsilány06

1 éve, 7 hónapja és 12 napja

Ezt a papucsos dolgot nem is értem amúgy súlyok között... meglepett smiley

válasz erre

moni1294

1 éve, 7 hónapja és 14 napja

csillucs írta:
Én csak annyit fűznék még hozzá, hogy a törölköző használat is kötelező. Olyan gáz, amikor valaki izzadtan használ egy gépet és utána ott marad az izzadtság.
Ha nem takarítja le maga után valaki, mondjuk a munkatársaknak szólniuk kellene, vagy nekik odamenni és letakarítani...

válasz erre

csillucs

1 éve, 7 hónapja és 15 napja

Én csak annyit fűznék még hozzá, hogy a törölköző használat is kötelező. Olyan gáz, amikor valaki izzadtan használ egy gépet és utána ott marad az izzadtság.

válasz erre