17 °C
enyhe eső
2024. május 24., péntek
Eszter, Eliza

Először az edzőteremben? Ne pánikolj, inkább fogadd meg a szakértő tanácsait

2023. január 15.
108.1831
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Nonka22 profilja, adatai
Nonka22
Egyáltalán nem korai arra gondolni, hogyan alakíthatjuk át a testünket a közelgő bikiniszezonra. Sőt! Már itt az ideje belekezdeni az átalakulásba. Sokan vannak azonban, akik még sosem jártak edzőteremben, és félnek az első alkalomtól vagy egyszerűen nem mernek kilépni a komfortzónájukból. Nekik szeretnénk segíteni tippjeinkkel, valamint Czanik Krisztián személyi edző tanácsaival.


Mindenki engem fog bámulni

A legnagyobb félelem az újtól való félelem. Az edzőterem ráadásul sokaknak idegen, és azt gondolják, főleg férfiak járnak ide. Az igaz, hogy a helyek nagy része koedukált, tehát együtt edzenek a nők és az erősebb nem képviselői, de kereshetünk olyan lehetőséget is, ahová kizárólag nők járnak.

Azt sosem szabad elfelejteni, hogy mindenki kezdő volt egykor - magyarázza Czanik Krisztián, személyi edző. - Épp ezért ennél elfogadóbb közeget el sem tudok képzelni. Attól sem kell félni, hogy bámulják az újakat, attól sem, hogy azért, mert az ő testük még nem tökéletes. Inkább arra kell gondolni, hogy a cél közös: mindenki egészségesebb szeretne lenni és törődni akar a testével. Egy sportoló ráadásul nagyon empatikus abban, hogy mit érez a másik: erőt kell vennie magán, hogy elinduljon, végigcsinálja a kemény gyakorlatokat. Így ez a közeg nagyon támogató tud lenni. Ha mindez nem volna elég érv, azt is be kell vallanom, hogy itt mindenki magával van elfoglalva, a saját küzdelmét vívja, nincs idő másokat figyelni.


Egyedül vagy személyi edzővel?

Ma már egy edzőteremben számos modern, profi gép található, elsőre azonban ezeket használni nem lesz egyszerű és nem biztos, hogy a teremben bárkinek lesz ideje megmutatni a használatát vagy a helyes végrehajtást. Ez az egyik oka, hogy az első időszakban forduljunk személyi edzőhöz!

Sok edzőteremnek létezik honlapja, már ott érdemes tájékozódni - mondja Czanik Krisztián. - A személyi edzők általában fotóval, rövid bemutatkozó szöveggel megismerhetőek, kérjünk személyes találkozót, és ha kölcsönös a szimpátia, válasszuk ki, kivel szeretnénk edzeni. Sokan elfelejtik, hogy az edzés állapotfelméréssel kezdődik, és ha maguk mennek le, rögtön kemény edzéssel indítanának, ez a legrosszabb választás. Az izmokat fokozatosan kell a terheléshez szoktatni, ezért az elején egy alapos edző átmozgató edzéstervet állít össze.

Azt is megkérdezi, kinek mi a vágya, mit szeretne elérni. Ha már megszereztük a kellő edzettségi állapotot, jöhetnek az osztott edzésprogramok, ahol különböző napokra felosztva dolgoztatjuk az egyes izomcsoportokat - hasra, alsó végtagra, farizomra, hát- és vállizomra. Ne legyünk türelmetlenek, a szálkásodás, izmosodás vagy fogyás hetek múlva indul majd be. Az edző segít abban is, melyik gépet hogyan kell használni és mennyi ideig.

Ám ha valaki még sem szeretne segítséget kérni, az edzőgépeknél általában fel van rajzolva, hogyan kell használni. Van olyan, ahol QR kód beolvasását követően lehet online, videón megtekinteni a gép helyes használatát, de bárkitől kérhetünk segítséget, ha bizonytalanok lennénk.

Először az edzőteremben? Ne pánikolj, inkább fogadd meg a szakértő tanácsait - 2. kép

Mit vigyek magammal?

Az edzésre vigyünk váltócipőt, nem kell a legdrágább, de ne legyen lekopva a talpa, hogy megfelelően tartsa a lábat. Ez edzőtermi cipő legyen, tehát kint - esőben, sárban ne használjuk, legyen tiszta. Ha tudjuk, hogy milyen gépeket használunk, a futópadhoz, elliptikus trénerhez inkább a futócipőket ajánlják.

A ruházatnál az elsődleges szempont a kényelem legyen - javasolja az edző. Fontos, hogy ha valaki izzadékonyabb típus, a haja is vizes lesz az óra végére, akkor semmiképp ne pamut ruházatban jöjjön. Válasszon ún. technikai öltözéket, amelyik jó izzadságelvezető és nem szívja magába a nedvességet, nem lesz csuromvizes, könnyen szárad. A nőknél fontos a jó sportmelltartó, főleg a dinamikus mozgástípushoz, mint például az elliptikus gép.

Ne vásároljuk túl magunkat, fölösleges több szettet megvenni. Ha már rendszeresen járunk, akkor jutalmazzuk meg magunkat egy másik szezonális darabbal, ez is lehet, főleg a nőknél motiváció. Fontos, hogy vigyünk magunkkal vizet, amit edzés közben megihatunk, és saját törölközőt, hogy a gépeknél ezt használni tudjuk. Sokan lefürdenek edzés után, ehhez szükséges lesz egy másik törölköző, papucs, tusfürdő. A Covid óta kivétel nélkül minden edzőteremben kint van a papírtörlő és a fertőtlenítő szer, erről már nem nekünk kell gondoskodni, használni azonban kötelező.

Egyek az edzés előtt?

Ahhoz, hogy megfelelő erőnléttel tudjunk mozogni, nem lehet éhgyomorra menni edzésre - főleg ha kezdők vagyunk és nem profi sportolók.

Azt szoktam javasolni, hogy egy-másfél órával az edzés előtt együnk, természetesen könnyű ételt, mintha az ebédünk feléről lenne szó. - tanácsolja Czanik Krisztián. - A natúr, roston csirkemell és a zöldségköret nagyon jó választás; gyors megoldás, ha két főtt tojást eszik meg valaki teljes kiőrlésű kenyérrel és friss zöldséggel. Ha mégis úgy esünk be az edzésre, hogy nem tudtuk ezt betartani, van még mentőmegoldás: ihatunk egy speciális sportitalt vagy ehetünk egy energiaszeletet. Ingadozó vércukorszinttel nem csak a teljesítményünk lesz rosszabb, hanem veszélyes is mozogni: ha valaki gépen vagy súlyemelés közben lesz rosszul, az balesettel járhat.


Először az edzőteremben? Ne pánikolj, inkább fogadd meg a szakértő tanácsait - 3. kép

Mindennap mehetek?

A tévhitek közül sokat kiemelhetnénk, de az egyik legfontosabb, hogy nem igaz az, hogy az izomlázra duplán kell ráedzeni!

Két típus van: az egyik nagyon nehezen indul el, akkor is ha bérletet vásárolt, és sok alkalmat kihagy, végül rendszertelenül jár - árnyalja a képet a szakértő. - A másik véglet, hogy valaki akkora lelkesedéssel indul, hogy mindennap le akar jönni. Egyik sem jó. Utóbbival a probléma a már rég megdőlt nézet, miszerint az izomlázat terheléssel lehet legyőzni. Amikor ún. izomlázat tapasztal valaki, akkor egy gyulladási folyamat lépett fel a szervezetben, ha tovább mozog, ez sokkal jobban belobban. Ma már úgy tartjuk, hogy az edzés mellett nagyon fontos a pihenés is, muszáj regenerációs időszakokat beiktatni.


Az edzőtermektől nem kell félni, pláne nem az ottani emberektől, hiszen az egy teljesen más közeg, ahol nagyon elfogadóak az emberek egymással, tisztelik a másikat. Ám ha egyedül mégsem merünk elmenni edzeni, akkor kérjünk meg egy barátunkat/barátnőnket, hogy kísérjen el. Együtt könnyebb a változás és a félelmet is hamarabb le lehet küzdeni.
5 hozzászólás

Minoni

1 éve, 5 hónapja és 15 napja

Nagyon motiváló cikk, köszönjük Nektek és Czanik Krisztiánnak is! mosolygó smiley

válasz erre

csillucs

1 éve, 5 hónapja és 17 napja

Azért vannak olyan edzőtermek ahova nem mennék, annyira beképzeltek tudnak lenni a lányok. Meg néha az öltözőben kultúra nuku...

válasz erre

Kicsilány06

1 éve, 5 hónapja és 17 napja

De fura, nekem eszembe nem jutott volna enni előtte semmit. meglepett smiley Ma is tanultam valamit! mosolygó smiley

válasz erre

bettike

1 éve, 5 hónapja és 17 napja

Ez nagyon hasznos cikk, köszönjük szépen! mosolygó smiley

válasz erre

becky

1 éve, 5 hónapja és 18 napja

Nem kedvelem nagyon az edzőtermeket, ennek egy oka van: sokan vannak és sosem tudom azon edzeni amin akarok.

válasz erre