20 °Ckevés felhő
2020. augusztus 13., csütörtök • Ipoly

Házi kenyér

Mariann , 2014. január 28.
Sokunk gondolhatja úgy, hogy kenyeret sütni, otthon nehéz dolog és időigényes. Azonban ez nem teljesen igaz, mert egyszerű elkészíteni, valamint a dagasztás nagyon jó a stresszoldásra is.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


Hozzávalók:
 1 teáskanál kristálycukor
 225 ml meleg víz
 1,5 teáskanál szárított élesztő
 375 g kenyérliszt vagy rétesliszt
 1 teáskanál só

Elkészítés:
Először a cukrot oldjuk fel 150 ml meleg vízben, majd keverjük bele az élesztőt és hagyjuk állni körülbelül fél órát, amíg felhabosodik. Ha felhabosodott, akkor vegyünk elő egy nagy keverőtálat és öntsük bele a lisztet, a sót. A lisztbe nyomjunk egy mélyedést és tegyük bele a felhabosodott, élesztős folyadékot, valamint a maradék meleg vizet.

Mivel a liszt minősége eltérő lehet, ezért van, hogy több vízre vagy több lisztre van szükségünk ahhoz, hogy a puha tészta állagot elérjük. Körülbelül 5-10 percig gyúrjuk a tésztát, míg szépen összeáll, majd kezdjük a dagasztást. Ehhez a következő mozdulatsort kell elvégezni. Egy lisztezett deszkán egyik csuklónkkal nyomjuk lefelé a tésztát, majd toljuk el magunktól, miközben a másik kezünkkel húzzuk vissza.

Ha már párszor elvégeztük a mozdulatot és érezzük, hogy kezd megváltozni a tészta, akkor hajtsuk ketté, majd fordítsuk el 90 fokkal és hajtsuk ismét ketté. Ezt a mozdulatsort szintén pár percig csináljuk.

Formáljunk cipót a tésztából, ezt követően egy olajozott tálba rakjuk, lefedjük és meleg helyen állni hagyjuk 1-2 órát. Ha megdagadt, akkor vegyük ki egy lisztezett deszkára, dagasszuk 2-3 percig, majd ismét egy fél órára hagyjuk pihenni. Ha teljesen megkelt a tésztánk, akkor 220 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Egy rácsra téve hagyjuk kihűlni.
 
8 hozzászólás

Hampster • Megszállott #8 • 6 éve, 3 hónapja és 27 napja

Ez szuper! Elmentettem!

hemberender • Hiperaktív #7 • 7 éve, 1 hónapja és 8 napja

Hehe, végre egy nekem való recept!

Sonci • Messiás #6 • 7 éve, 1 hónapja és 8 napja

Ennek nem mernék nekiállni....

krisztike • Überbrutál #5 • 7 éve, 1 hónapja és 8 napja

Nagyon jó ötlet ez a recept!

csillucs • Nagymester #4 • 7 éve, 1 hónapja és 8 napja

juj kemencében de jó lenne ilyet sütni de azért így is megpróbálkozom vele, legalább jól kigyúrom magamból

Móni • Überbrutál #3 • 7 éve, 1 hónapja és 8 napja

Azt hittem, ehhez mindenképp kell gép!

Persze a kemencés verziót kivéve...

monyó • Überbrutál #2 • 7 éve, 1 hónapja és 8 napja

Mekkora ötlet ez a recept!

Szuper, ki is próbálom!

Linda • Polihisztor #1 • 7 éve, 1 hónapja és 8 napja

Én még soha se készítettem kenyeret de elgondolkodtam most olyan jól leírtad, hogyan kell elkészíteni!