11 °C
tiszta égbolt
2024. április 27., szombat
Mariann, Zita

Házi gyökérkenyér

2024. február 27.
76.2381
Mariann profilja, adatai
Mariann
Kenyeret sütni otthon nem a legegyszerűbb dolog, de szerencsére vannak nagyon könnyű receptek, így ha valaki házi kenyeret szeretne fogyasztani, annak érdemes kipróbálni ezt a receptet. A legfontosabb, hogy előző este már elő kell készíteni a tésztát.


Hozzávalók:
500 g kenyérliszt (BL80)
5 g szárított élesztő
16 g só
4-4,5 dl langyos víz

Elkészítés:
A lisztet egy tálba tesszük, beleszórjuk a sót, valamint az élesztőt és elkezdjük hozzáadni a vizet. Egy fakanál segítségével keverjük össze a tésztát, egy lágyabb állagot kell kapnunk. Nem kell dagasztani, ha minden vizet felszívott a liszt, akkor fedjük le a tálat és tegyük egy huzatmentes helyre, ahol 12-14 órán keresztül kelesztjük. Hűtőben akár 20 órát is lehet. Másnap egy lisztezett deszkán kettőre osztjuk a tésztát és megformázzuk.

Egy kicsit kilapítjuk, majd feltekerjük és néhányat csavarunk rajta. Sütőpapírral bélelet tepsire tesszük a két kenyeret és hagyjuk kelni további 30-40 percig. Közben felmelegítjük a sütőt 230 fokra, és néhány darab jégkockát a sütőbe dobunk, hogy vízgőz keletkezzen. Végül 45-50 perc alatt készre sütjük, idő közben érdemes a hőmérsékletet visszább venni.
2 hozzászólás

regeena

2 hónapja, 3 napja

Ez tényleg nagyon egyszerű.

válasz erre

Lili

2 hónapja, 3 napja

Imádom a friss kenyeret, az a baj, ilyenkor nem bírom ki hogy ne egyem magam teli! röhögő smiley

válasz erre