28 °Cszórványos felhőzet
2020. augusztus 04., kedd • Domonkos, Dominika

Fényvédő kisokos: 3 tévhit a fényvédelem kapcsán

Szofi Kakuk , 2020. július 04.
A fényvédelem az év 365 napján fontos lépés a bőrápolásban, de a nyári időszakban az erősebb napsugárzás miatt fokozottabb figyelmet kell fordítani rá. A Nap káros sugarai nyáron sokkal erősebbek, így a bőrproblémák is felélénkülhetnek vagy rosszabbodhatnak a nyári forróság által. Egy előző cikkünkben részletesebben írtunk néhány alap fényvédelmi szabályról, amelyek betartása szükséges ahhoz, hogy legalább a minimális védelmet megkaphassuk az általunk vásárolt fényvédő krémektől. Ebben a cikkben pedig, három alapvető tévhitről rántjuk le a leplet, amik tudatában még biztosabb fényvédő geek válhat belőlünk.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


Elegendő egy SPF tartalmú BB krém viselete?

Az ázsiai szépségideál terjedésének köszönhetően, Nyugaton is egyre inkább kezdenek népszerűvé válni az SPF tartalmú alapozók, CC krémek és BB krémek. Ezek azonban semmilyen formában sem helyettesítik a széles spektrumú, magas védelmet nyújtó fényvédők hatását. Egyrészről a legtöbb kozmetikai cég a fényvédővel ellátott alapozóikba kisebb arányú fényvédő hatást rejtenek, másodsorban az ajánlott fél teáskanálnyi mennyiséget semmilyen formában sem fogjuk tudni felaplikálni az arcbőrünkre, még akkor sem, ha szeretjük a maszkhatást a bőrünkön. Tulajdonképpen így, a smink által fevitt fényvédő hatás mennyiségileg majdhogynem a nullával megegyező.

Fényvédő kisokos: 3 tévhit a fényvédelem kapcsán - 2. képElég csak reggel felkenni a fényvédő krémet?

A nyári szezonban, de úgy alapvetően sem elégséges az, ha a reggeli órákban felkenünk egy adag fényvédőt az arcunkra, a nyakunkra, a dekoltázsunkra és a kézfejünkre. Az SPF érték alapján kiszámolhatjuk bár, hogy elvi alapon egy adagnyi fényvédő hány percnyi védelmet nyújt, de a valóságban ez az arányszám sem ad valós értékeket, mert nem használjuk rendeltetésszerűen ezeket az arckrémeket. A fényvédő krémeket két óránként újra kell kenni, nem érdemes nagyon erős Napnak kitenni őket és még így is, ha nem használunk sapkát, hosszú ruhát és az erősebb napsugárzás idején a szabadban tartózkodunk, megadjuk az esélyét annak, hogy leégünk. Az fényvédő újrakenésére számos trükk létezik, használhatunk mattító fényvédős krémeket, habokat, de ha nagyon zavar minket a bőr csillogása, pluszban vásárolhatunk egy mattító fényvédővel ellátott púdert is. A rendszeres újrakenés még az otthoni vagy az irodai környezetben is fontos, ugyanis, ha nem speciális ablaküveg előtt ülünk, akkor az UVA sugarak még így is nagy ellenségeink tudnak lenni.

Fényvédő kisokos: 3 tévhit a fényvédelem kapcsán - 3. képA magas SPF számú fényvédőtől később öregszünk

A termékeken feltüntetett SPF érték a legtöbb márka esetében csak az UVB elleni védelmet mutatja. A bőr öregedését pedig, 80%-ban az UVA sugárzás okozza. A fényvédő termékek vásárlásakor ezért, nagyon fontos, hogy minden esetben utánanézzünk annak, hogy a kiszemelt termékben milyen arányú az UVA sugarak elleni védelmi rendszer. Ha nincs külön kiemelve a magasabb faktorszámú UVA védelem, akkor az EU szabályok szerint, az UVA védelem, az SPF érték 1/3-át jelenti. Professzionálisabb márkák esetében azonban, a teljeskörű SPF érték elosztás figyelmet kap, így hiperpigmentáció, terhesség vagy nagyobb elővigyázzatosság esetén, érdemesebb a magasabb faktorszámokat keresni.
 
1 hozzászólás

zitucska • Überbrutál #1 • 1 hónapja, 2 napja

Kb 3 óránként szoktam magamra kenni, férjem mindig le is szól, hogy így nem fogok barnulni. Én azt mondom, hogy inkább nem leszek nagyon barna de legalább nem égek le.