13 °C
enyhe eső
2024. március 29., péntek
Auguszta

Fényvédő kisokos: 3 tévhit a fényvédelem kapcsán

2020. július 04.
18.6871
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szofi Kakuk profilja, adatai
Szofi Kakuk
A fényvédelem az év 365 napján fontos lépés a bőrápolásban, de a nyári időszakban az erősebb napsugárzás miatt fokozottabb figyelmet kell fordítani rá. A Nap káros sugarai nyáron sokkal erősebbek, így a bőrproblémák is felélénkülhetnek vagy rosszabbodhatnak a nyári forróság által. Egy előző cikkünkben részletesebben írtunk néhány alap fényvédelmi szabályról, amelyek betartása szükséges ahhoz, hogy legalább a minimális védelmet megkaphassuk az általunk vásárolt fényvédő krémektől. Ebben a cikkben pedig, három alapvető tévhitről rántjuk le a leplet, amik tudatában még biztosabb fényvédő geek válhat belőlünk.


Elegendő egy SPF tartalmú BB krém viselete?

Az ázsiai szépségideál terjedésének köszönhetően, Nyugaton is egyre inkább kezdenek népszerűvé válni az SPF tartalmú alapozók, CC krémek és BB krémek. Ezek azonban semmilyen formában sem helyettesítik a széles spektrumú, magas védelmet nyújtó fényvédők hatását. Egyrészről a legtöbb kozmetikai cég a fényvédővel ellátott alapozóikba kisebb arányú fényvédő hatást rejtenek, másodsorban az ajánlott fél teáskanálnyi mennyiséget semmilyen formában sem fogjuk tudni felaplikálni az arcbőrünkre, még akkor sem, ha szeretjük a maszkhatást a bőrünkön. Tulajdonképpen így, a smink által fevitt fényvédő hatás mennyiségileg majdhogynem a nullával megegyező.

Fényvédő kisokos: 3 tévhit a fényvédelem kapcsán - 2. kép



Elég csak reggel felkenni a fényvédő krémet?

A nyári szezonban, de úgy alapvetően sem elégséges az, ha a reggeli órákban felkenünk egy adag fényvédőt az arcunkra, a nyakunkra, a dekoltázsunkra és a kézfejünkre. Az SPF érték alapján kiszámolhatjuk bár, hogy elvi alapon egy adagnyi fényvédő hány percnyi védelmet nyújt, de a valóságban ez az arányszám sem ad valós értékeket, mert nem használjuk rendeltetésszerűen ezeket az arckrémeket. A fényvédő krémeket két óránként újra kell kenni, nem érdemes nagyon erős Napnak kitenni őket és még így is, ha nem használunk sapkát, hosszú ruhát és az erősebb napsugárzás idején a szabadban tartózkodunk, megadjuk az esélyét annak, hogy leégünk. Az fényvédő újrakenésére számos trükk létezik, használhatunk mattító fényvédős krémeket, habokat, de ha nagyon zavar minket a bőr csillogása, pluszban vásárolhatunk egy mattító fényvédővel ellátott púdert is. A rendszeres újrakenés még az otthoni vagy az irodai környezetben is fontos, ugyanis, ha nem speciális ablaküveg előtt ülünk, akkor az UVA sugarak még így is nagy ellenségeink tudnak lenni.

Fényvédő kisokos: 3 tévhit a fényvédelem kapcsán - 3. kép



A magas SPF számú fényvédőtől később öregszünk

A termékeken feltüntetett SPF érték a legtöbb márka esetében csak az UVB elleni védelmet mutatja. A bőr öregedését pedig, 80%-ban az UVA sugárzás okozza. A fényvédő termékek vásárlásakor ezért, nagyon fontos, hogy minden esetben utánanézzünk annak, hogy a kiszemelt termékben milyen arányú az UVA sugarak elleni védelmi rendszer. Ha nincs külön kiemelve a magasabb faktorszámú UVA védelem, akkor az EU szabályok szerint, az UVA védelem, az SPF érték 1/3-át jelenti. Professzionálisabb márkák esetében azonban, a teljeskörű SPF érték elosztás figyelmet kap, így hiperpigmentáció, terhesség vagy nagyobb elővigyázzatosság esetén, érdemesebb a magasabb faktorszámokat keresni.
cikkünkben részletesebben írtunk néhány alap fényvédelmi szabályról, amelyek betartása szükséges ahhoz, hogy legalább a minimális védelmet megkaphassuk az általunk vásárolt fényvédő krémektől. Ebben a cikkben pedig, három alapvető tévhitről rántjuk le a leplet, amik tudatában még biztosabb fényvédő geek válhat belőlünk. '>
1 hozzászólás

zitucska

4 éve, 18 napja

Kb 3 óránként szoktam magamra kenni, férjem mindig le is szól, hogy így nem fogok barnulni. Én azt mondom, hogy inkább nem leszek nagyon barna de legalább nem égek le.

válasz erre