0 ℃Tiszta idő
2020. június 05., péntek • Fatime

Fényvédő kisokos: 5 tipp, hogy biztosabb védelmet nyújtson a választott fényvédő

Szofi Kakuk , 2020. május 09.
A fényvédelem egész évben fontos és nemcsak akkor, amikor nagyon erősen tűz a Nap. Az UV sugarak ugyanis, a hidegebb időben, a beborult ég alatt is kifejtik a káros hatásaikat, de még az ablak mögül is elérik a bőrünket. A magas faktorszámú fényvédő krémek napi szintű használata, ennek okán is különösen fontos, mindamellett, hogy a használatukkal a bőrrák kialakulásának a kockázatát is csökkenteni tudjuk. A következőkben ezért, olyan tippeket szedtünk össze, amik által biztosabb védelmet kaphat a bőrünk az egyre melegebb napok beköszöntekor is.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


Válasszunk körültekintően a fényvédő krémek közül

A fényvédő krémek kiválasztása talán sokkal nehezebb feladat is, mint megtalálni a tökéletes alapozót, ami mind tónusában, mind pedig textúrájában kompatibilis a arcbőrünkkel. A vásárlásunk előtt azonban, mindenképpen fontos, hogy néhány alap dologgal tisztában legyünk és körültekintően válogassunk a márkák között. Tudnunk kell, hogy milyen bőrtípusunk van, mennyire rezisztens a bőrünk, van-e olyan speciális bőrbetegségünk, ami miatt sokkal érzékenyebb és problémásabb lehet a bőrünk. Ezek tisztázása után döntsük el, hogy milyen formulával próbálkoznánk elsőként. A tejes és a krémes állagú termékeknek is megvan a maga előnye, de ezt a bőrtípusunkhoz és az ízlésünkhöz igazítva is kiválaszthatjuk. Az SPF szám magas aránya is fontos, a tűző Napban leginkább az 50 faktoros krémek mellett döntsünk és amennyiben lehetőségünk van rá, olyan márka mellett tegyük le a voksunkat, amelyik jegyzi a termék csomagolásán, hogy milyen arányú az UVB és az UVA elleni védelem.

Fényvédő kisokos: 5 tipp, hogy biztosabb védelmet nyújtson a választott fényvédő - 2. képFizikai vagy kémiai filterek? Melyik a jobb?

A fényvédő vásárlásakor az is egy fontos pont, hogy eldöntsük, hogy fizikai vagy kémiai szűrőket tartalmazó krémet vásároljunk-e vagy netalántán döntsünk a hibrid változat mellett. A fizikai szűrök egy plusz rétegek képeznek az arcbőrön, jellemzőbben sokkal fehérebb bőrképet adnak és úgy védik a bőrt a káros sugaraktól, hogy visszaverik azokat. Érzékeny bőr esetén vagy azoknak, akiknek rendkívül könnyen könnyezni kezd a szemük, ezek a formulák lehetnek megfelelőbbek. A hátrányuk az, hogy a nagy meleg hatására, megnövekedett fizikai aktivitás esetén könnyedén leolvadnak a bőrröl és ezáltal a védelem is nagymértékben csökken. A kémiai filterekkel ellátott verziók pedig a bőrben felszívódva fejtik ki a hatásukat. Elnyelik a napsugarakat és víz hatására egy idő után lebomlanak. A szem számára azonban, sokkal inkább irritálóbb hatást nyújthatnak.

Hogyan kell felkenni a fényvédőt?

A fényvédő krémeket a bőrápolási rutinunk utolsó lépéseként kell felkenni a bőrre. Az ajánlott mennyiség nagyjából egy teáskanálnyi az arcra, de a nyak és a dekoltázs se maradjon ki a kenekedésből. Ezeket a területeket ugyanúgy védeni kell a Nap káros sugaraitól és ehhez még a kézfej is csatlakozzon, mert ez a bőrfelület is egy olyan rész, ahol szinte az elsők között mutatkoznak meg a bőröregedés első jelei.

Fényvédő kisokos: 5 tipp, hogy biztosabb védelmet nyújtson a választott fényvédő - 3. képMikor kell újrakenni?

Az egyik leginkább sarkalatos kérdés a fényvédő használata előtt az, hogy mégis mikor kell újrakenni testszerte. A fényvédőket, úgy átlagosan két óránként érdemes újrakenni, hogy a hatásuk újraaktiválódhasson. Az újrakenésnél figyeljünk a tisztaságra és arra, hogy körülbelül 20 percre van szüksége a kémiai és a hibrid filteres fényvédőknek is arra, hogy elkezdjék kifejteni a hatásukat. A fizikai szűrőkkel rendelkező változatok azonnal megkezdik a védelmet, az arcra simuló védőfilterüknek köszönhetően. A két órás időintervallumot különösen érdemes tartani, ha hosszabb ideig vagyunk kint a tűző Napon és nem szeretnénk leégni vagy a Nap által gyorsabban megöregedni.


 
nincs még hozzászólás