0 ℃Tiszta idő
2020. március 29., vasárnap • Auguszta

A terhesség negyedik-hatodik hónapja

Brauny , 2014. április 17.
Cikksorozatunkban azt vesszük sorra, hogy a terhesség alatt milyen változásokkal kell szembenézniük a nőknek, illetve egyáltalán milyen csodálatos módosulások is következnek be odabent, a pocakban. Az első részben az első három hónapot néztük át kicsit alaposabban, most pedig a negyedik és a hatodik hónap közötti időszak következik!
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 A terhesség negyedik-hatodik hónapja - 2. kép

A negyedik hónap a baba életében a folyamatos mozgásról szól, csontjai már megszilárdulnak, így az első kisebb-nagyobb rúgások is érződnek majd, de az első babájukat váró nők erre a 18-20. hétig várhatnak. Ekkor már a helyükre vándorolnak a szemecskék, és noha a testhez képest még mindig aránytalanul nagyobb a fej, már megjelennek az első hajszálak és a szemöldök is. A negyedik hónapban a magzat már képes a szájába venni az ujját, és kezdenek kialakulni a külső nemi szervek, így ekkor már a baba neme is megállapíthatóvá válik. Természetesen közben a kismama testében is óriási változások következnek be. A legkomolyabb, hogy látványos gömbölyödésnek indul a pocak, és a rosszullétek hirtelen megszűnnek, helyét inkább a kívánósság veszi át.

Természetesen ekkor ne alakunk legyen az elsődleges kérdés, sokkal inkább kisbabánk egészsége, akinek minden szükséges tápanyagra szüksége lesz, ezáltal adjuk meg magunknak és magzatunknak is amit kell, és inkább a kalóriákkal, mint a tápanyaggal spóroljunk, ergo együnk rendesen, és ne nassoljunk. Majd elérkezik az ötödik hónap, a 20. hét, amikor a kisbaba már 30 dkg-ot nyom, kialakul a hallása, fejének átmérője pedig közel 5 centiméteres lesz. A baba elkezdi hallani édesanyja és a külvilág hangját, testét ilyenkor még magzatpihe, egy finom szőrzet borítja, ami a szülésig kihullik, szemhéjai pedig zárva vannak, az első nyitogatásra csak később kerül sor.

A terhesség negyedik-hatodik hónapja - 3. kép

Az anyuka tekintetében az ötödik hónap a terhesség legnyugodalmasabb heteit jelenti, a szoros kapcsolat kialakítását az újszülöttel. A pocak ekkor még nem meghatározóan nagy, ergo nem akadályozza az anyukát a mozgásban, és mivel energiából sincs híján, így bármire képes, akár még nagyobb kirándulásokra is. A sok szabadidőt így erre, pihenésre és a babával való kötelék kialakítására érdemes felhasználni, de a munka befejezésén - ha ez eddig még nem történt volna meg - itt már feltétlenül el kell gondolkozni. A hatodik hónap már minden téren megnyugvás lehet a mamának és a családnak, hiszen a koraszülöttek túlélési esélye ekkor már nagyon magas, de természetesen mindenkinek jobb, ha a pici még legalább 3 hónapot odabent marad.

Ebben az időszakban egyre intenzívebbé válnak a magzat mozgásai - megijedni nem kell, kicsit szűkös lesz neki a hely, de nem tesz kárt sem a kismamában, sem magában -, ez ugyanis reflex-szerű mozgás. A baba ekkor már képes felismerni édesanyja bioritmusát - természetesen alkalmazkodni még nem tud és nem is akar hozzá -, sőt mi több, a magzatok ilyen idősen már csuklani is szoktak. Az anyuka szervezetében a méh körül történik nagy változás a hatodik hónapban, hiszen a szerv legmagasabb pontja a köldök felett tapintható, aminek köszönhetően nagyon sokan tapasztalnak ebben az időben úgynevezett teltségérzetet, a kismama tehát nagyon gyorsan képes jóllakni.

Ebben az időszakban jelentkezhet kínzó székrekedés is, amin minden esetben természetes módon próbáljuk túltenni magunkat. Hogy mi következik a hatodik hónap után? A terhesség alighanem legizgalmasabb időszaka, amiről cikksorozatunk következő részében írunk bővebben!
 
2 hozzászólás

Gizus • Überbrutál #2 • 6 éve, 5 hónapja és 15 napja

Nagyon szerettem kismama lenni, és remélem még leszek is. Az 5. hónap tényleg nyugodalmas volt és már alig vártam, hogy mozogjon.

Sandy • Messiás #1 • 6 éve, 5 hónapja és 16 napja

De érdekes cikk!