21 °Ctiszta égbolt
2020. július 08., szerda • Ellák

A terhesség első három hónapja

Brauny , 2014. április 09.
Cikksorozatunk első részében azt vesszük sorra, hogy a terhesség alatt milyen változásokkal kell szembenézniük a nőknek, illetve egyáltalán milyen csodálatos módosulások is következnek be odabent, a pocakban. Az első részben az első három hónapot nézzük át kicsit alaposabban!
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 A terhesség első három hónapja - 2. kép

Optimális esetben a megtermékenyülés azt jelenti, amikor a petesejt és a hímivarsejt egyesül és összeolvad, ezáltal létrejön egy megtermékenyült petesejt, ami megkezdi csodálatos utazását a méh üregének irányába, esetünkben pedig ez egy 9 hónapos utazás is lesz, ami tartogat jó és rossz pillanatokat egyaránt. A beágyazódás itt még nem történik meg, csak a megtermékenyítés. Ehhez legalább egy hétnek el kell telnie, de van, hogy sokkal többnek. A beágyazódást követően létrejön a zigóta, amit ettől a ponttól kezdve a méh lát el tápanyagokkal, ergo létrejön az első kapcsolat az anya és egy új élet között. Az embrió ettől a ponttól nagyon gyors fejlődésnek indul, így alig a megtermékenyülést követő 22. napon már dobogni kezd egy pici szív, bezáródik a velőcső és így tovább.

A kismama esetében a hagyományos értelemben vett tünetek ekkor még nem jelentkeznek, ellenben a mellek érzékenyebbé válhatnak, felléphet fáradékonyság, enyhe szédülés, de a gyakori vizelési inger is jellemző lehet. A kicsiny embrió szervecskéi a második hónapban, az 56. nap környékén alakulnak ki, ezáltal már reflexes mozgásokat is végez, sőt mi több, folyamatos mozgásban van. A második hónapban már nagyon jól elkülöníthető leendő kisbabánk feji része, a végtagkezdemények, és nem vagyunk messze az ujjacskák kialakulásától sem. A kismama a mozgásokat ekkor még nem érzi, de odabent óriási változások történnek, így kifejlődnek a kis vesék, sőt mi több, a méhlepény kialakulása is ekkor kezdődik meg, amivel a baba és a mama kapcsolata egyre szorosabbra fonódik.

A terhesség első három hónapja - 3. kép

A szervezetben ilyenkor már erőteljesen érződnek a terhesség jelei, a rosszullétek, a csillapíthatatlan fáradtság, a hányinger, a hangulatváltozások és így tovább, amit mind a hormonális változások okoznak. A harmadik hónap aztán óriási változásokat tartogat mind a mama, mind a születendő pici életében, hiszen a 12. hét után már nem embrióról, hanem magzatról beszélünk, hiszen a méhben cseperedő pici immáron 4 centiméter a fejétől a fenekéig, és felismerhető, emberi arcvonásokkal is rendelkezik. A magzat mozgása ekkor még élénkebbé válik, és kialakulnak a külső nemi szervek is, de az még nem mondható meg teljes magabiztossággal, hogy fiú vagy lány cseperedik a szív alatt.

A harmadik hónapban a terhesség egy úgynevezett biztonságosabb szakaszba ér, ettől a ponttól ugyanis már lecsökken a vetélés kockázata. A kismama esetében a súlygyarapodás ilyenkor még nem jelentős, ellenben a pocak már kezd növekedni, még ha nem is látványosan, így gyakran előfordul, hogy az addigi ruhadarabok már feszesebbé válnak. Ebben az időszakban az anyukák közérzete és étvágya javul, a rosszullétek pedig ritkábbá válnak. Növekedésnek indulnak már a mellek is, így érdemes felkészülni nem csak a ruhák, hanem a melltartók esetében is a nagyobb méretekre, esetleg a kényelmesebb sportmelltartókra való átváltásra. Hogy mi következik ezután? Cikksorozatunk következő részéből kiderül!
 
3 hozzászólás

Kicsi • Überbrutál #3 • 6 éve, 9 hónapja és 13 napja

..én imádtam kismama lenni.

pilótakeksz • Messiás #2 • 6 éve, 9 hónapja és 13 napja

Ez de jó kis cikk volt. Érdekes volt

Linda • Polihisztor #1 • 6 éve, 9 hónapja és 13 napja

De jó kis cikksorozat lesz. Jól összefoglaljátok a folyamatokat.