24 °C
szórványos felhőzet
2024. június 19., szerda
Gyárfás

Valóban boldogít a vásárlás!

2014. február 03.
2.8951
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
#

kep1#A Michigan-i Egyetem kutatócsoportja nemrégiben egy teljes kutatás keretein belül bizonyította be, hogy a vásárlás valóban boldogítja az embereket, az orvostudomány által is alkalmazott vásárlásterápia tehát valóban működik.

Habár sok férfi rémálma lehet, hogy párjuk terápiás célokkal induljon el vásárolni, a kutatók szerint azonban a mentális problémáktól, főként depressziótól és egyebektől szenvedők esetében a vásárlás jelentős mennyiségű boldogsághormont szabadít fel, sőt a kontrollérzet helyreállításában is segítséget nyújt.

A kutatás eredményei szerint amennyiben vásárolunk valamit, általában 40 százalékkal hatékonyabban kapjuk vissza kontroll-érzetünket, és háromszor nagyobb boldogságot is okoz, mintha csak nézegetnénk a kirakatokat.

Már korábbi kutatások is kimutatták, hogy amennyiben a vásárlás kizárólag hangulatjavítás céljából történik, a vásárlók jelentős része pozitív élményekkel gondol vissza a legutóbb vásárolt holmira, ami hatásosabb reakciókat válthat ki emberekből, mint a legerősebb antidepresszánsok.