15 °C
borús égbolt
2024. április 13., szombat
Ida

Újévi ételek, amelyek pénzt és szerencsét is hoznak

2014. január 01.
2.3871
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Beköszöntött az újév, ami a legtöbb ember számára babonákat és hagyományok tucatjait jelenti az esztendő első napján.

Nagyon sokan azonban nem tudják, hogy mit is érdemes ilyenkor fogyasztani, vagyis milyen ételek azok, amelyeket nyugodtan az asztalra kerülhetnek ahhoz, hogy pénzt és szerencsét hozzanak. Íme egy rövid összeállítás erről!

Habár nem idénygyümölcs, de ma már nem nehéz beszerezni télen sem a szőlőt, amit a portugál és spanyol hagyományok szerint éjfélkor kell elfogyasztani - méghozzá lehetőség szerint 12 félét. A spanyolok szerint ha a szőlő savanyú, januárban nagyon vigyáznunk kell ahhoz, hogy ne fordítson nekünk hátat a szerencse.

Hazánkban is ősi hagyományai vannak az újév első napján fogyasztott hüvelyeseknek, főként a bab- és lencsefőzeléknek. A hiedelemvilág szerint minél többet eszünk belőlük, annál több pénzünk lesz az aktuális esztendőben.

Január 1-jén is érdemes főtt zöldségeket az asztalra tenni! Egy dán szokás szerint például cukros és fahéjás párolt káposztát fogyasztanak - a németek egyszerű savanyú káposztaként eszik - azért, hogy egész évben szerencséjük legyen.

Magyarországon is elfogadott szokás, hogy újévkor csak sertést vagy marhahúst szabad enni, ami szerencsét hoz, ellenben a baromfival és a hallal, előbbi ugyanis elkaparja, utóbbi pedig elúsztatja a szerencsénket.

Bár a sütemények bizonyára minden család asztalán megtalálhatók újévkor, különösen Görögországban egy különleges újévi tortát is sütnek, amelybe pénzt rejtenek annak érdekében, hogy sok legyen belőle az új esztendőben.