-1 °C
borús égbolt
2023. december 11., hétfő
Árpád

Újabb káros hatása derült ki az energiaitalnak

2013. december 04.
3.0411
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Egyre népszerűbbé válik a fiatalok körében az energiaitalok fogyasztása, ám a Bonni Egyetem kutatói nemrégiben bebizonyították, hogy az efféle üdítők fogyasztásával szó szerint megerőszakoljuk szívünket.

Az egyetem kutatócsoportja 17 résztvevő segítségével tanulmányozta az energiaitalok szívre gyakorolt hatását.
 

A kiválasztottakat az üdítő elfogyasztását követő egy órával vetették alá komolyabb vizsgálatoknak, és megállapították, hogy a szívizom-összehúzódások sokkal erőteljesebbé váltak a túlzott koffein és taurin elfogyasztását követően.

Az energiaitalok koffeintartalma akár háromszorosa is lehet a kólához vagy a kávéhoz mérten. A kutatók a célcsoport számára egy olyan üdítőt biztosítottak, aminek 100 milliliterére 32 milligramm koffein és 400 milligramm taurin jutott.

A vizsgálatok során megállapították, hogy egy ilyen üdítő elfogyasztását követően a szervezetünkbe vért pumpáló bal szívkamra összehúzódásai sokkal erőteljesebbek voltak, tehát az energiaital fogyasztásának fizikai hatásai is vannak szervezetünkre, és bár egyelőre még nem tudják, hogy ez valóban befolyásolja-e a napi tevékenységet, vagy a sportteljesítményt, de gyermekek és fiatalok számára továbbra sem ajánlják az efféle üdítők fogyasztását.