8 °C
borús égbolt
2024. február 25., vasárnap
Géza

Új találmány a fogszuvasodás ellen

2013. december 01.
2.0471
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A Yale Egyetem, illetve a Chilei Egyetem közös kooperációjában egy olyan friss kutatás látott napvilágot, amelynek keretein belül egy olyan új molekulát fedeztek fel a szakemberek, amely hatékonyabban képes szembeszállni a fogszuvasodást okozó Streptococcus Mutans baktériummal, mint a legdrágább fogkrémek.A felfedezés alapján elkészített tanulmány szerint ez a kórokozó a bevitt táplálék cukortartalmát képes tejsavvá átalakítani, ami felelőssé tehető a fogszuvasodásért. A két egyetem által felállított kutatási csoport vezetői, avagy Jose Cordova és Erich Astudillo ebből az elméletből kiindulva egy Keep 32 nevű szert kísérleteztek ki, amelyben a megtalálható molekulák képesek hatékonyan felvenni a harcot a fogszuvasodásért felelős baktériumokkal. A szert már embereken is kísérletezték, amelyből kiderült, hogy bármilyen élelmiszer esetén képes egy perc alatt elérni a maximális hatást.

A gyógyszer a jövőben további vizsgálatoknak lesz alávetve és amennyiben minden biztonsági követelménynek megfelel, legkésőbb két év múlva már kereskedelmi forgalomba kerülhet.

A fogszuvasodás népbetegségnek tekinthető, ami ellen a múltban már számtalan módszerrel próbálkoztak, de igazán hatásos eredmény még nem született. A fogszuvasodás a fogvesztés egyik legfőbb okának tekinthető, így az új csodaszertől valóban csodákat vár a tudomány.