A macskák számára nagyon fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás és a minőségi étrend a hosszú élethez, de csak kevés gazdi van tisztában azzal, hogy a házi koszt, például nyers hús, akár betegségeket is okozhat kedvencünknél a baktériumok miatt.
A cicák köztudottan húsevő állatok, őket nem lehet vegetáriánus étrendre fogni, ám nagyon oda kell figyelni, hogy milyen minőségű étellel etetjük őket. Dr. Fikó Fruzsina, állatorvos szerint nagyon gyakori a hús-monodiétán (rosszabb esetben máj-monodiétán) tartott kölyökcicáknál az A és D vitamin túladagolás, ami a csontvázrendszer rendellenes és visszafordíthatatlan kifejlődéséhez vezet.
Ha a hús nem megbízható forrásból származik, bármilyen kórokozóval könnyen megfertőzhetjük véletlenül cicánkat. Mindezek mellett az is fontos, hogy megfelelő mennyiségű ételt kapjon a macskánk, ebben segít a macskaeledelek csomagolásán található információ. A macskák nagyon érzékenyek a minőségi alapanyagok hiányára, például bizonyos esszenciális tápanyagokra - taurinra, A-vitaminra vagy omega zsírsavakra - nagy szüksége van a kedvencek szervezetének.
Sok általunk kedvelt étel komoly problémát, mérgezést okozhat cicánknak. A hagyma, fokhagyma nagyobb koncentrációban a vörösvérsejtek károsodását okozhatja, a nyers tojás etetése pedig a Salmonella és az E. coli fertőzések elsőszámú okozója. Köztudottan csokoládé sem adható sem kutyának, sem macskának.
Kik azok a gyepfehérítők? - Papp Noémi: A gyepfehérítők titka (könyvajánló)