A szójaszósz az ázsiai konyha egyik alap élelmiszere, amit több mint 2000 éve használnak már a gasztronómiában, ám kevesen tudják, hogy akár halálos is lehet, ha túl nagy mennyiséget fogyaszt belőle az ember, ennek pedig egy oka van.
Egyetlen evőkanálnyi szójaszószban körülbelül 900 milligramm só van, ha valaki nagy mennyiséget fogyaszt belőle, akkor sokkal több só kerül a szervezetbe, mint amennyit elbír. Egy 19 éves fiú 2013-ban megivott 1 liter szójaszószt, amitől kómába esett és az orvosoknak három napba telt, mire meg tudták menteni az életét.
Egy csésze szójaszósz körülbelül 14 gramm sót tartalmaz. A só halálos adagja nagyjából 0,75 gramm/testsúlykilogramm és 4 gramm/testsúlykilogramm között van, ezért nagyon fontos odafigyelni a sóbevitelünkre és lehetőleg mellőzni a nagyobb mennyiségű szójaszósz elfogyasztását.
Így fest karácsonyi fényekben Jamie Foxx 10,5 millió dolláros otthona