31 °C
tiszta égbolt
2024. július 18., csütörtök
Frigyes

Több betegséget generál, ha kevesebbet alszunk

2015. szeptember 01.
1.8071
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Aric Prather, a Kaliforniai Egyetem kutatócsoportjának vezetője csapatával együtt bebizonyította, hogy a túl kevés alvás és a kialvatlanság akár négyszeresére is csökkentheti a betegségekkel szembeni ellenállást az emberekben.

A tesztek során közel 200 felnőtt életét követték nyomon - beleértve alvási szokásaikat is, amelyeket szenzorokkal vizsgáltak -, majd a kísérlet végén megfázást előidéző vírussal fertőzték meg őket.

Az eredmények azt mutatták, hogy azok az emberek, akik éjszakánként 6 óránál is kevesebbet aludtak, négyszer nagyobb valószínűséggel betegedtek meg, mint azok, akik legalább 7 órát szunyókáltak éjszakánként.

Minél kevesebbet aludt tehát valaki, annál nagyobb valószínűséggel betegedett meg idő előtt, egyszóval az alvás alapvetően képes befolyásolni testi egészségünket.

Mindez azért ijesztő adat, mert rohanó életmódunk és a fogyasztói társadalom egyre inkább rákényszeríti már a gyerekeket is arra, hogy kevesebbet aludjanak, amivel az emberek immunrendszere idő előtt kikészül, és sebezhetővé válik.