9 °C
erős felhőzet
2024. február 29., csütörtök
Szökőnap

Szilvával a székrekedés ellen

2014. január 13.
2.0171
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Hazánkban az egyik őshonos és bőtermő gyümölcsfajtaként a szilvát ismerjük, amely szinte minden kertes házban megtalálható, sőt, vadon élő változata is ízletes, bőséges termést képes hozni minden évben.

A szilvának rengeteg fajtája ismert, többségük nem igényel különösebb gondozást, bőséges termése pedig azért rendkívül előnyös, mert kutatók bebizonyították néhány kimagasló gyógyhatását.

A szilva ugyanis amellett, hogy kiváló szomjoltó, cukortartalma is alacsony, ellenben a B-vitaminnak minden fajtája megtalálható benne, de mellette még A- és C-vitamint is tartalmaz. A szilva rendkívül fontos ásványi anyagokban is gazdag, így foszfor és kalcium mellett kiváló kálium-, magnézium- és cinkforrás. Tartalmaz mindemellett növényi antioxidánsokat is, így képes megkötni a rákkeltő szabadgyököket, valamint növeli az immunrendszer ellenálló képességét.

A szilva mindemellett rendkívül magas rosttartalommal bír, a héjában pedig cellulóz található. Ez a párosítás alaposan elősegíti a bélmozgást, így a szilva az egyik legjobb gyógymódnak tekinthető a székrekedés ellen, de kiválóan alkalmazható vízhajtásra is, így például súlycsökkentésre, diétázáskor is alkalmazható. A szilvát leginkább nyersen ajánlatos fogyasztani, de a gyümölcs aszalt formában is kiváló tápanyagforrás.