kep1#Egy friss spanyol kutatás nemrégiben bebizonyította, hogy a mediterrán diétával, de még inkább azzal, ha naponta legalább 4 teáskanálnyi olíva-olajat elfogyasztunk, akár drasztikus mértékben is lecsökkenthetjük a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát.
Habár számszerűsítésre egyelőre csak a mellrákkal szembeni hatás került, ellenben a több mint 4 ezer 60 és 80 év közötti nő bevonásával elkészített kutatás szerint napi 4 teáskanálnyi olívaolajjal 62 százalékkal lecsökkenthető a mellrák kialakulásának esélye.
Ehhez természetesen még hozzátartozott, hogy az érintettek a mediterrán étrend szerint étkeztek, vagyis sok halat, hüvelyest, zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonát fogyasztottak, miközben kerülték a vörös húsokat, az édességeket és a tejtermékeket is amennyire csak lehetett.
A kutatást végző orvosok szerint már korábban bizonyosságot nyert, hogy az olíva olajban találhatók olyan polifenolok, amelyek képesek arra, hogy elpusztítsák a rákos sejteket, ezzel megállítva a tumorok növekedését, így mindenkinek ajánlott a kérdéses összetevő rendszeres fogyasztása, például salátához, halak, zöldségek vagy csirkemell párolásához és így tovább.
"Rám ezer virággal szórtad a tavaszt..." - virágséta a Fiumei úti Sírkertben