6 °C
tiszta égbolt
2024. április 23., kedd
Béla

Nyolc végtaggal született egy kínai kisfiú

2014. április 16.
2.0181
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
#

kep1#Hihetetlen születési rendellenességgel jött világra nemrégiben egy kínai kisfiú, akinek a Daily Mail beszámolója szerint nyolc végtagja volt, és az orvosok nem sokáig halogatták a műtéti segítséget, így alig 13 nappal a születést követően el is végezték a szerintük életmentőnek számító operációt.

A torzszülött baba azért születhetett nyolc végtaggal, mert édesanyja állapotossága ikerterhességnek indulhatott, ám az egyik testvérpárnál a sejtosztódás során problémák merültek fel, így az nem önállóan, hanem a másik baba szöveteihez kapcsolódva fejlődött tovább.

Ennek köszönhetően az erősebbik magzat tulajdonképpen magába olvasztotta a másikat, de közben parazitaszervei tovább fejlődtek, ergo a sziámi ikrekhez hasonló folyamat játszódott le, de nem testen kívül, hanem részben a másik szervezet testében történt a fejlődés.

A nyolc végtaggal született gyermek esete egyébiránt nem egyedi, de egy rendkívül ritka rendellenességről beszélhetünk - jelenleg egyetlen hasonló és élő gyermekről tudunk -, amit az orvosoknak sikerült egy operáció segítségével megoldaniuk, így eltávolították az egészséges csecsemőről halott ikertestvére szerveit.