21 °C
erős felhőzet
2024. július 24., szerda
Kinga, Kincső

Nem is igazi barátok, a Facebook-ismerősök?

2014. április 04.
2.1571
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Olyan komoly népességformáló erővé lépett elő a Facebook, hogy a Chesteri Egyetem kutatói Dr.

Sam Roberts vezetésével egy újabb pszichológiai kutatást építettek fel rá, amelyben azt próbálták bebizonyítani, hogy a Facebook-ismerősök semmilyen körülmények között sem pótolhatják a valódi barátokat.

A kutatók kérdőíves módszerrel mutatták ki, hogy semmilyen összefüggés sem található, a Facebook használata, valamint a valódi kapcsolatok között, az emberek ugyanis nem csak boldogabbak, hanem legalább kétszer annyit is nevetnek, ha valóban találkoznak, érintkeznek egymással.

A pszichológus azt a következtetést vonta le az eredményekből, hogy emberi kapcsolataink egyáltalán nem függenek attól, hogy mennyit kommunikálunk, tehát a mennyiség helyett a minőség ebben a témában is sokkal fontosabb.

A tanulmányból kiderült mindemellett, hogy az emberek többségének a valóságban ápolt kapcsolatok sokkal nagyobb örömet jelentenek, és bár míg a legtöbbjüknek 3-400 ismerőse van a Facebookon, addig a valóságban csak 5-10 emberrel ápolnak bensőségesebb, közvetlenebb kapcsolatot, a közösségi portálon tehát összességében sekélyesebb, felszínesebb barátságok születnek, amelyekre nem tudunk alapozni sem, de közösségi igényeink kielégítését sem várhatjuk tőlük.