kep1#A konyha lakásunk egyik olyan helyisége, ahol a legnagyobb esély van a baktériumok elszaporodására, de tudjuk-e vajon, hogy melyik az a használati tárgyunk, ami a legtöbb és legveszélyesebb bacikat tárolja?
A Kansas Egyetem tudósainak nemrégiben erre sikerült válaszolniuk egy laboratóriumi körülmények között tett vizsgálat során, amelynek részeként több konyhai tárgyat és eszközt is górcső alá vettek - az objektivitás kedvéért több család konyhájából begyűjtött minták alapján.
Az eredmények tisztán kimutatták, hogy a legtöbb baktériumot tartalmazó konyhai segédeszközök a kéztörlők, illetve a konyharuhák, amelyeket gyakran többször is használunk a mosásig vagy az eldobásig, így esetükben szó szerint egy igazi baktériumtenyészet alakulhat ki rajtuk.
A kutatók szerint amennyiben egy egyszer használt konyharuhával törlünk meg egy frissen mosott gyümölcsöt, a rongyon található baktériumok 90 százaléka visszakerül az ételre, ami növeli a fertőzésveszély kockázatát.
"Rám ezer virággal szórtad a tavaszt..." - virágséta a Fiumei úti Sírkertben