29 °C
tiszta égbolt
2024. június 22., szombat
Paulina

Nem csak elvesz, gyakran ad is a demencia!

2015. február 16.
1.9061
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Megdöbbentő cikket hozott nyilvánosságra a Neurocase című tudományos szaklap egy koreai férfiról, akit 60 évesen, a demencia nevű betegség miatt elküldtek a munkahelyéről, és bár ezzel elveszítette régi életét, kapott helyette valami mást.

A cikk szerint ugyanis a demencia bár mindig elvesz valamit, és sajnálatos, gyakran súlyos tünetekkel jár, összességében a betegség nagyon sokszor új képességeket is ad elszenvedőjének.

Így történt ez a koreai férfival is, aki ennek hatására hirtelen késztetést érzett arra, hogy szaxofonozni kezdjen!

Mivel felesége is támogatta ebben, vásároltak egy hangszert, amivel megdöbbentő, de alig néhány nap alatt olyan szinten megtanult játszani - mindenféle zenei előképzettség nélkül -, amire nagyon sok egészséges ember csak hosszú évek gyakorlásával jut el.

Az orvosok szerint ezzel beigazolódott azon hipotézisük, miszerint a demencia képes felerősíteni az emberi agy bizonyos képességeit, ami esetünkben a zenei készség, a hallás és az ügyesség tekintetében öltött testet, de minden embernél másban nyilvánul meg, ám meglepő: a legtöbb esetben a művészi képességeket erősíti fel a probléma.

A demencia az agy bizonyos részének sorvadását idézi elő, ami az Alzheimer-kórhoz hasonló tüneteket produkál, és a személyiség leépülésével, vagy fokozatos átalakulásával jár együtt.