13 °C
kevés felhő
2024. április 19., péntek
Emma

Nem csak az elhízás, a kóros soványság is megrövidítheti életünket

2013. november 12.
5.9801
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Mintegy 19 tengerentúli tanulmány összesítése és a kapott eredmények összegzése után kutatók kimutatták, hogy nem csak a túlsúlynak, hanem a kóros soványságnak is rendkívül hátrányos hatásai vannak szervezetünk egészségére, sőt, életkorunkra nézve is.

A rendkívül reprezentatív tanulmány összesítésében közel másfél millió ember vett részt, akik testtömeg-indexük adataival járultak hozzá a végeredményhez.

A kutatásban résztvevők közel 60 százaléka nő volt, a fókuszcsoport átlagos életkora pedig 58 év.

Az eredmények tisztán kimutatták, hogy a halálozási arány a dohányzók, a szívbetegek és a daganatos betegek esetén egyértelműen megnőtt, így ezeket az adatokat nem vették figyelembe a számítás során, az egyéb betegségeket és az életkort beszámítva azonban arra a végkövetkeztetésre jutottak, hogy az átlagosnál kevesebb és több testtömeg-indexszel rendelkező személyek esetében jelentősen lecsökkent az átlagéletkor elérésének esélye. A nem dohányzó és optimális testtömeg-indexű személyekhez képest az átlagnál soványabbak 44 százalékkal, a túlsúlyosok pedig mintegy 47 százalékkal nagyobb eséllyel haláloztak el előbb.

Azokat a személyeket, akik a kórosan túlsúlyos kategóriába estek, a kutatás szerint két és félszer nagyobb veszély fenyegette. A kutatást vezető professzor szerint aki a hosszú élet titkát keresi és szeretne sokáig élni, az mindig törekedjen az optimális testtömeg-indexre, ami 20 és 25-ös érték között mozog.

Fontos, hogy ne haladja meg a 25-öt, de legalább érje el a 20-at, hiszen utóbbi esetben is megrövidülhet a várható életkor.