16 °C
borús égbolt
2024. február 29., csütörtök
Szökőnap

Napsütéses időben többen lesznek öngyilkosok

2014. szeptember 15.
1.7121
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Mióta beköszöntött az ősz, azóta szinte alig láttuk sütni a napot.

Az ilyen szürkés, szomorkás időben sokaknak rosszabb kedvük van, így azt hihetjük, hogy az ilyen időben sokkal magasabb az öngyilkosságok számaránya is. A Bécsi Orvosi Egyetem kutatói azonban megcáfolták ezt az elméletet!

A kutatócsoport közel 70 ezer öngyilkossági eset adatait elemezte ki, és arra a következtetésre jutottak, hogy bár a tartós meleg idő és a napsütés nagyon jó hatással van a depressziós tünetekre, ez azonban csak legalább két hét jó idő után fordulhat elő, és legfeljebb két hónapig tartja fent pozitív hatását.

A kutatók az ausztriai öngyilkossági adatokból kiderítették, hogy egy borús időszak után minél gyorsabban kisütött a nap, az annál negatívabb hatást gyakorolt az érzékeny, öngyilkosságra hajlamosakra, a napfény ugyanis ezeknél az embereknél nyugtalanságot és impulzív viselkedést idézhetnek elő, vagyis hozzásegítenek ahhoz, hogy az öngyilkos gondolatokat valódi tettek kövessék.

A kutatást természetesen tények és adatok is alátámasztják, hiszen a világ országaiban tavasszal történik a legtöbb öngyilkosság.