26 °C
tiszta égbolt
2025. június 06., péntek
Norbert, Cintia

Nagylelkűvé válunk, ha sok tojást eszünk

2015. február 12.
1.9421
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
#
 

kep1#Megdöbbentő eredményekkel zárult a holland Leideni Egyetem legfrissebb kutatása, az intézmény szakemberei ugyanis felfedezték, hogy a triptofán nevű aminosav fogyasztói sokkal nagylelkűbbek azoknál, akik kevesebbet visznek be szervezetükbe a kérdéses alapanyagból.

A triptofán természetes formában rengeteg ételünkben megtalálható, így nagyobb mennyiségben a tojásban, a halban, a tejben és a pulykában, tehát főként a fehérjében gazdag élelmiszerekben, ami a szervezetünkbe kerülve szerotoninná, avagy az egyik legerősebb boldogsághormonná alakul át, ami gálánsabbá teszi az embereket.

A kutatók kísérletekkel is alátámasztották megfigyeléseiket, ezáltal már egészen kis mennyiségű, három tojásnyinak megfelelő triptofán is sokkal hajlamosabbá tette az embereket a nagylelkűségre, ezáltal azok a résztvevők, akik elfogyasztottak három tojást, a fókuszcsoporthoz képest kétszer annyi pénzt adományoztak volna jótékony célokra.

A holland kutatók szerint elsőként tudták kimutatni, hogy a kérdéses aminosavval milyen hatást lehet elérni a jótékonysági kedv terén, ami tehát akár nagy mértékben is fokozható - például egyszerű étrendi beavatkozással.