17 °C
borús égbolt
2024. június 13., csütörtök
Antal, Anett

Melyik a jobb? Időszakos böjt vagy a kalóriaszámlálás, most végre kiderül

2023. június 28.
22.4401
Mariann profilja, adatai
Mariann
Manapság rengeteg féle fogyókúra van, de a két legnépszerűbb az időszakos böjt és a kalóriaszámlálás, melyeket alaposabban is megvizsgált egy csapat, akik választ adnak arra, hogy melyik diéta forma a hatásosabb hosszútávon.

Az időszakos böjt során a fogyni vágyók bizonyos időn belül ehetnek, időkorlátok közé vannak zárva, a kalóriaszámlálás során pedig minden egyes kalóriát összeszámolnak. Az Annals of Internal Medicine-ben megjelent friss tanulmány megvizsgálta, hogy melyik diéta a jobb. Az egy éven át tartó kutatás során az Illinois Chicagói Egyetem kutatói 90 elhízott, 18 és 65 év közötti felnőttet vontak be.

Őket véletlenszerűen három csoportba osztották, az egyik csoport időszakos böjtöt csinált, kalóriájukat minden nap dél és este 8 óra között fogyasztották el. A másik csoport, akik kalóriát számoltak, 25 százalékkal kellett csökkenteniük kalóriabevitelüket. A harmadik csoport pedig a szokásos étkezésüket folytatták. A kutatásból kiderült, hogy mind a kalóriát számlálók, mind pedig az időszakos böjtöt folytatók körülbelül 4 százalékot veszítettek kiindulási testsúlyukból 12 hónap után. Valójában számottevő különbség nincs a két módszer között.