21 °C
erős felhőzet
2024. július 24., szerda
Kinga, Kincső

Megvan a hosszú élet titka

2014. április 11.
2.3611
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Rengeteg tudós kutatta már az évek során a hosszú élet titkát, azonban a múltban egyelőre még szinte csak részeredmények születtek.

Egy holland kutatás - amiben nem kevesebb, mint 120 ezer ember vett részt - azonban most kiderítette azt a négy alapelvet, amelyek szükségesek ahhoz, hogy szervezetünk képes legyen a hosszú, aktív életre.

Nyilván nagy titkok nem derültek ki a kutatásból, de a rendkívül reprezentatív mintavételből megtudtuk, hogy aki el akarja érni a 100 éves kort, annak érdemes betartania négy alapszabályt, amelyek közül a legfontosabb, hogy mellőzzük a dohányzást.

Ennél is fontosabb a kutatók szerint, hogy megtartsuk egészséges testsúlyunkat, avagy BMI indexünk ne menjen az ajánlott szint fölé, amit könnyen elérhetünk, ha betartjuk a harmadik szabályt, aminek értelmében minden nap legalább 30 percet mozogjunk, ezáltal szervezetünket erőssé tehetjük, állóképességünket pedig megnövelhetjük.

A legfontosabb azonban - és ez a negyedik szabály -, hogy a kutatók szerint előnyben kell részesítenünk a mediterrán konyhát, mert ezeken a vidékeken általában lényegesebben egészségesebben étkeznek, köszönhetően a sok halételnek, a rengeteg zöldségnek és gyümölcsnek, valamint az olívaolaj használatának.

A kutatást végző szakemberek szerint a fenti négy pont sikerét leginkább a hongkongi lakosok támasztják alá, akik 70-80 éves korukban még aktívan dolgoznak, amit elsődlegesen szabadtéri harcművészeteiknek és halban, valamint zöldségben gazdag étrendjüknek köszönhetnek.