29 °C
tiszta égbolt
2024. június 22., szombat
Paulina

Megnyílt a Kenyeres Birtok street food hálózatának legújabb egysége

2024. június 07.
9.0611
Mariann profilja, adatai
Mariann
A 2010-ben létrehozott Kenyeres Birtok célul tűzte ki magának, hogy visszahozza a hazai gasztronómiai életbe a szürkemarhahúst, aminek köszönhetően nemrégiben megnyílt a street food hálózatának legújabb budapesti egysége a Pólus centernél, ahol bárki megkóstolhatja a 100%-ban szürkemarhából készült hamburgereket.

Az 1200 állatot tartó Kenyeres Birtok nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy átvezeti a szürkemarhát a XXI. századba. Az általuk tenyésztett állatokat ők maguk dolgozzák fel és nem csak finom hamburger húspogácsák készülnek belőlük, hanem különféle szalámik, sonkák és egy különleges bacon is.

A kivételesen értékes hús feldolgozása a birtok saját húsüzemében történik, a hamburgerbuci saját pékségben sül, a húspogácsák pedig 100 százalékban saját nevelésű szürkemarhából készülnek. Plusz érdekesség, hogy a húspogácsákba az állat legértékesebb részei is belekerülnek, így az eredmény egy még finomabb hamburger, amit már a Pólus center parkolójában is megkóstolhatnak a budapestiek.


Szürkemarha érdekességek

Egy átlagos 500-600 kg-os vágósúlyú szürkemarhából mintegy 1500 darab 150 grammos hamburgerpogácsa készíthető. A Birtok egyik célja, hogy évi 300 000 db hamburgert értékesítsenek, melyek 700 szürkemarha hosszú távú fennmaradását szolgálják. Vig Gergő a Kenyeres Birtok birtokigazgatója elárulta:

Nagyjából 15.000 km-t sétál egy átlagos szabadtartású szürkemarha, mire 3 és fél éves korára eléri a 500-600 kg körüli vágósúlyt. Nem csoda, hogy a legelőn kizárólag friss füvet és gyógynövényeket, télen és a hízlalási időszakban pedig szénát és kukoricát fogyasztó állatok húsminősége semmi mással össze nem hasonlítható. Bármilyen ipari eredetű táppal, terméktakarmánnyal tilos etetni őket. Lassú növekedésük szintén hozzájárul a kivételesen tömör és ízgazdag húsminőség eléréséhez. Vízigényüket is természetes forrásból fedezik, és ökológiai lábnyomukat nem növelik a Kenyeres Birtok természetvédelmi besorolás alá eső legelőit taposó patáik sem, hiszen ennek köszönhetően alakulhatnak ki a terület egyedülálló növénytársulásai.