34 °C
szórványos felhőzet
2024. július 17., szerda
Endre, Elek

Megkezdődött az első emberen végzett hormonmentes férfiaknak szánt fogamzásgátló tabletta tesztelése

2023. december 20.
23.0221
Mariann profilja, adatai
Mariann
Az egereken végzett sikeres preklinikai vizsgálatok után a kutatók a héten megkezdték a hormonmentes férfi fogamzásgátló tabletta első humán kísérleteit, ezzel pedig egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy a jövőben elérhetővé váljon a készítmény.

Az YCT-529, a tesztelés alatt álló gyógyszer az első a maga nemében, amely elérte az I. fázisú klinikai vizsgálatokat. A tudósok már évtizedek óta dolgoznak olyan fogamzásgátló megoldáson, amit kifejezetten férfiaknak szánnak. A hormonok megzavarása mindenféle kellemetlen mellékhatással járhat, ezt a nők nagyon jól tudják, hiszen a fogamzásgátlók egyik alapja a hormonok.

Az YCT-529 azonban egy kifejezetten hormonmentes megoldás, így nem okoz semmilyen zavart a testben. Az új tabletta a retinsav-alfa (RAR-alfa) gátlásával fejti ki hatását. Ez a sejtmag receptorok családjába tartozó fehérje, amely a retinsavhoz, az A-vitamin származékához kötődik, amely szerepet játszik a spermiumok képződésében. Egereken végzett vizsgálatok során a készítmény drasztikusan csökkentette a spermiumok számát, és 99%-ban hatékony volt a terhesség megelőzésében.