kep1#Egy friss országos felmérésből kiderült, hogy bár a magyarok nem állnak a helyzet magaslatán gazdasági szempontból, az élelmiszerpazarlás mértéke mégis elképesztő méreteket ölt.
Ennek fényében a magyar háztartások 4 százaléka napi-, 27 százaléka heti-, 11 százaléka pedig havi gyakorisággal dob ki ételt a kukába, méghozzá a legtöbb esetben azért, mert az megromlott.
A leggyakrabban pékáruk, főtt ételek, zöldségek, gyümölcsök, felvágottak, tej és tejtermékek, valamint gyümölcslevek végzik a szemétben főként azért, mert megromlanak, lejár a szavatosságuk, vagy csak egyszerűen megmaradnak, és már nem kellenek senkinek.
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület információi szerint a magyar háztartásokban évente összesen mintegy 400 ezer tonna, vagyis fejenként mintegy 40 kilónyi élelmiszer kerül a kukába.
Egy 200 éves óvszer is látható a holland nemzeti múzeum legújabb kiállításán