17 °C
borús égbolt
2024. május 22., szerda
Júlia, Rita

Ma van a koraszülöttek világnapja: a kórházi ellátás meghatározza a további életminőségüket

2023. november 17.
30.8321
Mariann profilja, adatai
Mariann
November 17-e a koraszülöttek világnapja, melynek során azokat az egészségügyi dolgozókat köszöntjük, akik éjt nappallá téve mentik és gyógyítják a kicsiket, akiknek ilyenkor a leggyengédebb törődésre van szükségük és magas színvonalú ellátásra.

A 37. terhességi hét előtt született kisbabák koraszülöttnek számítanak, ami azt jelenti, hogy a legtöbbjük születési súlya kevesebb, mint 2500 gramm és a koraszülés időpontjától függően bizonyos szerveik még éretlenek lehetnek. 2022-ben a Magyarországon született több, mint 88 000 újszülött 7,7 %-ának súlya volt 2500 gramm alatt.

A születésük utáni heteket általában inkubátorban töltik, gondos ápolás és szakszerű orvosi ellátás mellett. Szerencsére a mai korszerű orvosi ellátásnak köszönhetően a legtöbb koraszülött kisbabára egészséges felnőttkor vár. Mivel a csecsemők bőre ilyenkor még nagyon érzékeny, ezért a P&G szakemberek segítségével megalkotta a koraszülöttek számára tervezett pelenkáit, melyek sokkal kisebbek, mint a normál méretű pelenkák. A boltokban nem kapható speciális koraszülött pelenkákkal a P&G a Rossmann-nal együttműködve, adományozási program keretében látja el a magyarországi kórházak koraszülött osztályait.