kep1#Noha fogyókúra-központú világunkban minden táplálkozási tanácsadó azt szajkózza, hogy ne fogyasszunk zsírt, azonban dán kutatók bebizonyították, hogy a mérsékelt zsírfogyasztás egyáltalán nem tesz rosszat szervezetünknek, sőt mi több, kifejezetten hasznosnak tekinthető.
A szakemberek állatkísérletek során bizonyították be, hogy azok az egerek, amelyek zsírban gazdag ételeket kaptak, sokkal lassabban öregedtek agyilag, mint azok a kisállatok, amelyektől megvonták a zsírt.
A dánok természetesen magyarázattal is szolgáltak a fentiekre, így a zsírt egyfajta extra tápanyagként határozták meg, ami képes biztosítani az agysejtek számára a működéshez, illetve az öngyógyításhoz elengedhetetlen alapanyagokat.
A kutatók egyébiránt véletlenül bukkantak rá erre az eredményre, miközben a Cockayne-szindróma névre keresztelt igencsak ritka genetikai betegség gyógymódját keresték, amely éppen a sejtek regenerálódási képességének hiányosságaiból áll, ez pedig korai öregedéssel és halállal jár együtt.
"Rám ezer virággal szórtad a tavaszt..." - virágséta a Fiumei úti Sírkertben