28 °C
borús égbolt
2024. július 20., szombat
Illés

Komoly lelki problémát okozhat a szülés utáni elhízás

2014. április 30.
2.4751
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Egy rendkívül érdekes kutatás látott napvilágot a Childbirth Connection névre hallgató nonprofit szervezet jóvoltából, akik "Az anyák őszintén: Nemzeti felmérés a nők szülés utáni tapasztalatairól" címet adták tanulmányuknak, amelyben közel 1000 amerikai kismama véleményét dolgozták fel.

A kutatás legérdekesebb részlete az volt, hogy a legtöbb nő számára nem is annyira a szüléssel járó megpróbáltatások, mint inkább a folyamattal járó elhízás okozta a legnagyobb lelki problémát, ami mellett a stresszt, az alvászavarokat, a hátfájást és a libidó súlyos lecsökkenését emelte ki a legtöbb kismama.

A szülés utáni első két hónapban az édesanyák többsége úgy nyilatkozott, hogy a depresszió, valamint az elhízás okozta rossz lelki állapot megnehezítette az újszülött ellátását, és legalább a megkérdezettek háromnegyede úgy érezte, hogy nem kapnak elég támogatást párjuktól, ami nem csak érzelmileg, hanem a baba gondozásának tekintetében is igaz volt.

Elképesztő továbbá, hogy a kismamák több mint 80 százaléka a kutatás szerint 12 héttel a szülés után már ismét munkába állt, mert nem kaptak olyan hosszú fizetett szülési szabadságot, ami lehetővé tette volna számukra a hosszabb otthonlétet a babával.

A megkérdezettek fele úgy érezte, hogy túl hamar visszament dolgozni, de anyagi okokra hivatkoztak a döntés kapcsán.

Szakértők szerint ez nem csak az édesanyáknak, hanem az anya-gyermek kapcsolatoknak is rendkívül rosszat tesz, hiszen egy újszülöttnek legalább egy évig a nap 24 órájában szüksége van édesanyjára.