A szakértő kiemelte, hogy főként a közepes és alacsony jövedelmű országokban mutatkozott drámai változás, ahol az egészségtelen élelmiszerek fogyasztásának aránya rohamosan megnövekedett, miközben a fejlettebb országokban, így Nyugat-Európában és Észak-Amerikában javulás történt.
A professzor szerint az egészségtelen étkezés elsődlegesen a nyugati értékrendek globalizálódásának az egyöntetű eredménye, avagy az "állítsunk elő mindent gyorsan és olcsón, hogy az emberek ne maradjanak éhesek" elv gyakorlati megnyilvánulása, amelynek hatása a globális elhízásban és az ehhez kapcsolódó betegségek rohamos terjedésében ölt testet.
Az egészségtelen élelmiszerek terjedése egyébiránt főként a cukorban, zsírban és különféle keményítőkben gazdag, többszörösen feldolgozott élelmiszerek előtérbe kerülésének köszönhető.
Ez Mozaffarian szerint többnyire azért is aggasztó tény, mert ezzel a jövőben is rohamosan növekszik majd világszerte az elhízottak és a krónikus betegségtől szenvedők aránya.
"Rám ezer virággal szórtad a tavaszt..." - virágséta a Fiumei úti Sírkertben