23 °C
borús égbolt
2024. július 21., vasárnap
Dániel, Daniella

Ismerd meg a nőt, aki életének minden napjára pontosan emlékszik

2017. április 25.
9.3681
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Az emberi agy és memória egy különleges dolog, hiszen bár vannak emlékek, melyeket örökre eltárol, ellenben a mindennapi dolgokat hajlamosak vagyunk elfelejteni.

Ez a probléma azonban nem sújtja a 27 esztendős Rebecca Sharrock-kot, aki egy nagyon ritka betegségben, a HSAM-ben szenved.

A betegség egy magas szintű memóriazavart takar, aminek a lényege az, hogy a memória képtelen törlődni és kiürülni, ezáltal az ettől szenvedők születésüktől kezdve szinte minden egyes napra emlékeznek, így Rebecca is vissza tud emlékezni arra, amikor például a legelső születésnapját ünnepelték, amire az emberek 99 százaléka biztosan nem képes.


Rebecca képessége annyira elképesztő, hogy minden apróságra tökéletesen emlékszik, ezáltal képes arra, hogy kiválasszon egy tetszőleges napot, és elmondja, hogy aznap mi történt vele, vagy éppen milyen volt az idő, de például a jó memóriájának hála, ha többször elolvas egy könyvet, azt képes szóról szóra felidézni, így például ő az összes Harry Potter kötetet pontosan ismeri ilyen formában.

Bár a HSAM memóriazavar sokak szerint áldás lehet, Rebecca szerint azonban ritka betegsége - a világon alig 80 ember él vele - alaposan meg tudja keseríteni az életét, hiszen a probléma miatt képtelen teljesen kikapcsolni és pihenni, hovatovább a traumák olyan mélyen beleivódnak, hogy a lánynak például mindmáig sírnia kell az első születésnapjától, amire egy olyan Minnie egér figurát kapott, amitől akkor éppen rettegett, de ezt senkinek sem tudta elmondani.