22 °C
tiszta égbolt
2025. június 06., péntek
Norbert, Cintia

Inkább egészségtelen ételt veszünk, ha az olcsóbb

2015. február 24.
1.8551
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A Cambridge-i Egyetem legfrissebb kutatásából kiderült, hogy a szupermarketek is nagy mértékben okolhatók az egészségtelen életmód és helytelen táplálkozás terjedésében, lévén folyamatos akciókkal és olcsó árakkal ösztönzik arra az embereket, hogy inkább az egészségtelent válasszák.

A kutatás bebizonyította, hogy bár az üzletek a jogszabályok miatt ugyanolyan arányban tartanak készleten egészséges és egészségtelen élelmiszereket, utóbbiakat mégis gyakrabban akciózzák és többen választják.
 

Ebből kifolyólag a szakemberek megfigyelték, hogy amikor csak tizedével növekedett például az akciók száma, ezzel párhuzamosan 35 százalékkal nőtt meg az egészségtelen ételek eladása.

Ugyanakkor, ha a szupermarketek az egészséges ételeket is akciózták, azok eladása nem emelkedett meg ilyen mértékben, mindössze 20 százalékkal vettek belőlük többet a vásárlók.

Az egyetem több mint 27 ezer brit háztartáson végezte el kutatásait, amiből kiderült még, hogy az akciókat a logikával ellentétben inkább a jobb anyagi háttérrel rendelkezők használják ki, ami annak tudható be, hogy a szegényebbek minden esetben az olcsóbb étel mellett döntenek, és az akciók esetében sem tudnak különösebb tartalékokat felhalmozni maguknak.