Az Uppsalai Egyetem tudósainak tudományos kutatásából derült ki, hogy azok a nők, akik naponta három pohárnál több tejet fogyasztottak el, sokkal nagyobb eséllyel szenvedtek csonttörést, mint azok, akik kevesebbet.
A szakemberek mindenki figyelmét felhívták arra, hogy kutatásuk egyelőre még csak a tendenciára utal, de a háttérben meghúzódó folyamatokra vagy bizonyítékokra nem sikerült ráakadniuk.
A svéd kutatók egyébiránt több mint 100 ezer nőt és férfit kérdeztek ki tejfogyasztási szokásaikról mintegy 20 éven keresztül, tehát kutatásuk igencsak reprezentatív mintavételen alapult, és érdekesség, hogy azok az emberek, akik tej helyett joghurtot vagy más erjesztett tejterméket fogyasztottak, sokkal kisebb csonttörési kockázattal rendelkeztek.
A kutatás vezetője szerint nem kizárt, hogy a fentiek hátterében a tejcukor állhat, ami felgyorsíthatja az öregedést, ezáltal nagy mértékben talán a csontképződést is negatívan befolyásolhatja.
Mindez azonban egyelőre még csak feltételezés!
"Rám ezer virággal szórtad a tavaszt..." - virágséta a Fiumei úti Sírkertben