18 °C
borús égbolt
2024. május 24., péntek
Eszter, Eliza

Homoktövis lehet az új szuperfood, ami jó az elhízásra és a cukorbetegségre is

2024. április 15.
23.2671
Mariann profilja, adatai
Mariann
Az elmúlt években divatossá váltak az úgynevezett szuperfoodok, más néven szuperélelmiszerek, melyek nagy mennyiségben és magas minőségben tartalmaznak értékes tápanyagokat, ezek közé lehet sorolni a homoktövist is egy új tanulmány szerint.

Szuperfoodnak tekinthető az avokádó, a chia mag, de még a fokhagyma is, ugyanis ezek az élelmiszerek rengeteg pozitív hatással bírnak szervezetünkre. Egy új tanulmány szerint a homoktövis lehet az új szuperfood, melyet bizonyos térségekben már évszázadok óta használnak a gyógyászatban.

A homoktövist a köhögéstől az emésztési problémákig terjedő betegségekig mindenre alkalmazzák Tibetben és Mongóliában; bőrbetegségekre és asztmára Oroszországban és a Himalája indiai régiójában; sőt egyes közép-ázsiai országokban magas vérnyomás kezelésére is. Az új tanulmány megállapította, hogy a bogyók gazdagok fenolsavakban, flavonoidokban és tanninokban, amelyekről azt feltételezték, hogy jótékony antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek.

A tanulmány azt is megállapította, hogy a bogyók antidiabetikus és elhízás elleni potenciállal rendelkeznek, miután megállapították, hogy a kivonat képes gátolni két olyan enzimet, amelyek szerepet játszanak az állapotokban. Természetesen ezek az eredmények egyelőre csak "ígéretesnek" bizonyultak, de érdemes minden nap homoktövist fogyasztani valamilyen formában.