Az elmúlt években divatossá váltak az úgynevezett szuperfoodok, más néven szuperélelmiszerek, melyek nagy mennyiségben és magas minőségben tartalmaznak értékes tápanyagokat, ezek közé lehet sorolni a homoktövist is egy új tanulmány szerint.
Szuperfoodnak tekinthető az avokádó, a chia mag, de még a fokhagyma is, ugyanis ezek az élelmiszerek rengeteg pozitív hatással bírnak szervezetünkre. Egy új tanulmány szerint a homoktövis lehet az új szuperfood, melyet bizonyos térségekben már évszázadok óta használnak a gyógyászatban.
A homoktövist a köhögéstől az emésztési problémákig terjedő betegségekig mindenre alkalmazzák Tibetben és Mongóliában; bőrbetegségekre és asztmára Oroszországban és a Himalája indiai régiójában; sőt egyes közép-ázsiai országokban magas vérnyomás kezelésére is. Az új tanulmány megállapította, hogy a bogyók gazdagok fenolsavakban, flavonoidokban és tanninokban, amelyekről azt feltételezték, hogy jótékony antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek.
A tanulmány azt is megállapította, hogy a bogyók antidiabetikus és elhízás elleni potenciállal rendelkeznek, miután megállapították, hogy a kivonat képes gátolni két olyan enzimet, amelyek szerepet játszanak az állapotokban. Természetesen ezek az eredmények egyelőre csak "ígéretesnek" bizonyultak, de érdemes minden nap homoktövist fogyasztani valamilyen formában.
Visszavonul a legendás ausztrál breaktáncos, aki 0 pontot ért el az idei olimpián