9 °C
szórványos felhőzet
2024. március 05., kedd
Adorján, Adrián

Gyakran többet árt, mint használ a multivitamin

2013. november 16.
2.6771
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Egy friss kutatás szerint az emberiség egyre nagyobb mennyiségben fogyasztja a mesterséges vitaminokat és táplálékkiegészítőket, holott, főleg a multivitaminok fogyasztásával óriási károkat is okozhatunk szervezetünknek.

A fentieket bizonygató tanulmányban a szakemberek összegyűjtötték az elmúlt két évtized ebben a témában készült közvélemény-kutatásait, amelyeknek keretein belül mintegy 40 ezer nő válaszát használták fel a vitaminhasználatot illetően.

A kapott eredményeket a kutatók összevetették a hivatalos, államilag nyilvántartott halálozási számokkal és egészségügyi adatokkal, majd megállapították, hogy a multivitamin fogyasztása alaposan megrövidítette az emberek többségének életét, de azok is előbb haltak meg normál egészségű kortársaikhoz képest, akik túlzásba vitték a B6-vitamin mellett, a vas, a magnézium és egyéb ásványi anyagok fogyasztását.

A kutatók bebizonyították, hogy a multivitamin akár 2 százalékkal is megnövelheti az idő előtti elhalálozás kockázatát, és hiába jelent nála nagyobb veszélyt a réz, mint ásványi anyag a maga 18 százalékával, az emberek között leginkább a multivitamin fogyasztása terjedt el, így ez is okoz globális és széleskörű problémát. A kutatás vezetői rávilágítottak arra, hogy semmivel sem szabad túlzásokba esni, így a vitaminokkal kapcsolatban sem, hiszen például a víz is káros lehet, ha naponta nagy mennyiséget, például 10 litert fogyasztunk belőle.

A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy a tápanyagokat próbáljuk meg inkább természetes ételekből kinyerni, a szintetikus gyógyszerekkel ugyanis csak rontunk a helyzetünkön.