A sok friss zöldétel fogyasztása ugyanis bár rendkívül egészséges és előnyös, azonban bizonyos élelmiszerekkel kémiai reakcióba léphetnek, ezáltal egy nagyon súlyos fogproblémát idézhetnek elő, amit a szakma fogeróziónak nevezett el.
A fogerózió nem más, mint sav hatására bekövetkező fogkopás, ami alaposan elvékonyítja a fogzománcot.
Az alig észrevehető folyamat csak a gyakorlott fogorvosok számára válik felismerhetővé, ám ők is csak gyakran akkor találkoznak a problémával, amikor a zománcréteg már szinte teljesen elkopott. Ilyen esetekben a károsodás már óriási, a fogak érzékennyé válnak, könnyen törnek, és a legtöbb esetben beavatkozás is szükségeltetik korona vagy fogtömés formájában.
A savas fogeróziót a gyümölcsök, de főként citrusfélék mellett ecetes ételek, savas és cukros édességek, illetve italok, vitaminkészítmények, gyümölcslevek és energiaitalok válthatják ki a leginkább.
Fontos kiemelni, hogy emiatt a sok gyümölcs- és zöldség fogyasztásáról semmiképpen se mondjunk le, azonban ügyeljünk arra, hogy az egészséges életmód folytatását ne keverjük az egészségtelen ételekkel és italokkal, mert abból olyan kémiai reakciók keletkezhetnek szervezetünkben, ami hozzájárul a fogerózió kialakulásához.
Egy 200 éves óvszer is látható a holland nemzeti múzeum legújabb kiállításán