A fogerózió ismét egy viszonylag újdonságnak tekinthető fogalom, ami elsődlegesen azokat az embereket sújtja, akik igyekeznek egészségesen táplálkozni, ám gyakran vétkeznek, egyszóval néha gyorséttermi ételeket és szénsavas üdítőket is fogyasztanak, valamint azzal sem törődnek, hogy az elfogyasztott zöldségek és gyümölcsök bio-élelmiszerek legyenek.
A sok friss zöldétel fogyasztása ugyanis bár rendkívül egészséges és előnyös, azonban bizonyos élelmiszerekkel kémiai reakcióba léphetnek, ezáltal egy nagyon súlyos fogproblémát idézhetnek elő, amit a szakma fogeróziónak nevezett el.
A fogerózió nem más, mint sav hatására bekövetkező fogkopás, ami alaposan elvékonyítja a fogzománcot.
A sok friss zöldétel fogyasztása ugyanis bár rendkívül egészséges és előnyös, azonban bizonyos élelmiszerekkel kémiai reakcióba léphetnek, ezáltal egy nagyon súlyos fogproblémát idézhetnek elő, amit a szakma fogeróziónak nevezett el.
A fogerózió nem más, mint sav hatására bekövetkező fogkopás, ami alaposan elvékonyítja a fogzománcot.
Az alig észrevehető folyamat csak a gyakorlott fogorvosok számára válik felismerhetővé, ám ők is csak gyakran akkor találkoznak a problémával, amikor a zománcréteg már szinte teljesen elkopott. Ilyen esetekben a károsodás már óriási, a fogak érzékennyé válnak, könnyen törnek, és a legtöbb esetben beavatkozás is szükségeltetik korona vagy fogtömés formájában.
A savas fogeróziót a gyümölcsök, de főként citrusfélék mellett ecetes ételek, savas és cukros édességek, illetve italok, vitaminkészítmények, gyümölcslevek és energiaitalok válthatják ki a leginkább.
Fontos kiemelni, hogy emiatt a sok gyümölcs- és zöldség fogyasztásáról semmiképpen se mondjunk le, azonban ügyeljünk arra, hogy az egészséges életmód folytatását ne keverjük az egészségtelen ételekkel és italokkal, mert abból olyan kémiai reakciók keletkezhetnek szervezetünkben, ami hozzájárul a fogerózió kialakulásához.
Megújul a Sziget, számtalan új helyszínnel és programokkal bővül a hazai fesztivál