Szeptember 29-e az élelmiszerveszteséggel és -pazarlással kapcsolatos tudatosság nemzetközi napja, amikor érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy még mindig nagyon sok élelmiszert dobunk ki a kukába, ami nem csak a környezetet terheli, de a pénztárcánkat is.
Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának jelentése szerint a világ 2022-ben 1,05 milliárd tonna élelmiszert pazarolt el, ami 132 kilogrammot jelent fejenként. Ennek 60 százaléka a háztartásokban keletkezik, 28 százaléka a vendéglátásban és közétkeztetésben, 12 százaléka pedig a kereskedelemben.
A magyar számok is hasonlóan rosszak, bár az elmúlt években sokat javult az élelmiszerpazarlás. A Nébih felmérése szerint évente 60 kilogrammnyi élelmiszert pazarol el egy ember Magyarországon, ami 27 százalékos javulást jelent 2016 óta. Ez még mindig nagyon magas szám, ami ellen sokat tehetünk, ha tudatosan vásárolunk. Érdemes például mindig bevásárló listával menni a boltba, előre megtervezni a következő heti menüt, amivel időt és pénzt is lehet spórolni.

Héjában sült édesburgonya fetával és gránátalmával